Људи са тешким детињством имају 5 предности у односу на друге

Када људи чују фразу “тешко детињство”, замишљају ужасне ствари. Већина психолога обраћа пажњу само на негативне ефекте које тешко детињство има на даљи развој појединца и најчешће их описују као трауме прошлости или недостатак самопоуздања. Међутим, неки психоаналитичари и професионалци за лични развој гледају на тешко детињство из потпуно другог угла, а резултати њихових запажања показују да људи који су имали више потешкоћа на свом путу од детињства – адолесценције – до одрасле доби имају и извесних предности у односу на оне који су водили релативно лаган живот.

Foto: Canva

1. Имају већу шансу да развију своју уметничку страну

Сви смо чули за тешке животе познатих глумаца и других креативних људи који деле тужну прошлост. Сви се фокусирају на дуг пут који су прошли захваљујући својим уметничким подухватима. Без ичије помоћи. Научници из Калифорније спровели су анкету са готово 250 уметника, укључујући музичаре, глумце, дизајнере, певаче, плесаче и траже од њих да кажу о свом детињству. Огромна већина њих пријавила је тешко или посебно мучно и тешко детињство. Испада да је уметност била њихово уточиште – нешто као спасилачки бег из стварности. Такође верују да им је овај поклон дат случајно – као шанса за промену живота заувек.

2. У стању су да доносе брзе и чврсте одлуке

Према истраживањима, људи са тешким детињством више пута су били у ситуацији да су морали брзо доносити одлуке о свом преживљавању. То је у њима развило способност да не оклевају када постане “густо”, да брзо мисле и да буду чврсти у својим изборима.

3. Брзо се прилагођавају

Када дете одрасте у стресном окружењу, његов или њен мозак почиње да се прилагођава стресу. Као резултат тога, расте способност бржег прилагођавања, са лакоћом прихвата стресне ситуације у каснијој животној фази, прилагођава се променљивим ситуацијама, а да то не доживљава као нешто драматично и болно.

Ево примера: две одрасле особе добијају погрешна упутства о решавању једног задатка који им је дат. Први, који је одрастао у добрим животним условима, и даље у потпуности следи упутства, због чега постаје све више збуњен. Други, одрастао у тешком и нестабилном породичном окружењу, не устручава се да преузме ризик и да не поступа у складу са упутствима, што га доводи до исправне одлуке. Научници кажу да је то због тога што људи који су под притиском од раног живота врло добро знају да се правила могу и да их је некад потребно заобићи (молим вас, немојте мешати правила са законима!).

4. Могу препознати опасност

Норепинефрин је неуротрансмитер и хормон. Повећава крвни притисак, појачава рад срца. Ослобађа се током стреса, физичке активности, заједно с другим хормоном надбубрежне жлезде – адреналином. Помаже нам да препознамо опасности. Према истраживању клиничког психолога и неуробиолога Иана Робертсона, у умереним дозама овај хормон има позитиван утицај на мозак, побољшавајући рад памћења и способност учења. Људи који су имали тешко детињство могу препознати опасности брже од других и самим тим реагују брже.

5. Имају одлично памћење и добро развијен осећај за емпатију

Chiraag Mittal са Универзитета у Тексасу долази до следећег закључка: деца која су одрасла у тешким условима имају бољу меморију која се ажурира веома брзо – старе информације, које више нису толико битне, лако се заборављају и замењују новим и корисним. Међутим, та се деца углавном сећају негативних догађаја и људи који су се према њима лоше понашали, што им помаже да се боље бране у будућности.

Већина људи који су имали тешко детињство имају снажан осећај емпатије и способни су да препознају и разумеју осећаје других и ставе се на своје место.

Бонус: Како се ослободити негативних аспеката детињства

Нико није у стању да промени своју прошлост, али на њу можемо другачије гледати. Неки људи са тешким детињством живе у сталном страху да ће се десити нешто лоше. Ако сте један од њих, покушајте да смислите добар излаз из ствари, а не да се фокусирате на негативно. Усредсредите се на добро у свом животу.

Приредила: А. Цвјетић