“Ма то је фаза” није увек одговор. Не оправдавајте лоше понашање детета

10 октобра, 2020

Родитељи често оправдавају лоше навике и поступке детета, јер сматрају да су то само фазе које ће брзо проћи. Међутим, постоје ситуације у којима би маме и тате требало одмах да реагују.

Психолози упозоравају да следеће проблеме у понашању никако не смете игнорисати:

Дете вас прекида док говорите

Зашто не треба игнорисати: Ваше дете је врло причљиво и жели стално да вам нешто каже или да вас пита, а самим тим непрестано прекида ваш разговор с другим људима. Психолози саветују да је неопходно научити дете да не скреће превише пажњу на себе и да мора бити толерантно и пружити шансу другима да говоре. Овај проблем треба решавати у раном детињству.

Како решити: Ако сте код пријатеља или имате госте, детету пре посете објасните, уз разумевање и без осуде унапред да не сме да вас узнемирава док разговарате, осим ако ситуација није баш хитна. “Немој да ме прекидаш док говорим, као кад смо били код кумова прошлог викенда!” уз оштар тон, није начин. Уместо тога, чучните, погледајте дете у очи и благо му објасните да баш ретко имате прилику да се испричате са тетком која сада долази и да не желите да вас прекида осим ако је нешто стварно важно (дајте пример важног).

Потрудите се да док причате дете ради нешто забавно са стране, а ако неће да се одвоји од вас, онда му објасните да мора мирно да седи. Обавезно када завршите разговор дозволите детету да вас пита или вам саопшти оно што је хтело.

Дете је током игре насилно

Зашто не треба игнорисати: Ако се ваше дете током игре са другарима стално гура, штипа или отима ствари, онда је јасно да имате проблем с агресивним понашањем. Ако ово не спречите док је дете мало, психолози истичу да је већ од 8. године теже васпитати агресивно дете и указати му на погрешке. Ако не реагујете на време дијете ће насиље прихватити као оправдан начин понашања.

Како решити: Прво, потражите узрок због ког се дете тако понаша. Да ли можда трпи насиље? Да ли је добио недавно бату или секу? Да ли се нешто друго важно променило у његовом животу? Ако утврдите узрок, с дететом разговарајте и помозите му да превазиђе ситуацију. Такође, реците детету да, иако разумете је можда љуто, бесно, ипак не сме да тај бес искаљује на другима. Објасните да ћете морати да завршите игру и кренете кући ако неко буде био повређиван током игре.

Увек је добра идеја да дете упишете и на неки спорт, како би трошило и вишак енергије. А ако сами не успевате да решите проблем, никако не прибегавајте казнама, претњама или батинама. Имајте на уму да ваше дете има проблем, ништа мањи него кад га нешто боли или има температуру. У тим ситуацијама обично потражите помоћ лекара ако температура не прође, па је логично да то урадите и када дете има проблем са понашањем – обратите се психологу.

Прави се да вас не слуша (или да не чује)

Зашто не треба игнорисати: Ако вашем детету поновите неколико пута да вам нешто донесе или да покупи играчке, а оно не реагује, онда сте већ у проблему. Никако немојте попустити и сами урадити оно што сте тражили од детета, тиме ћете само послати поруку да, ако оно само не жели, ви ћете све уместо њега. Не можете се онда љутити што не послуша из прва.

Како решити: Када детету дајете инструкцију да нешто уради, а оно не послуша иако је чуло, приђите му, ставите руке на његова рамена, погледајте га у очи, изговорите његово име и реците му шта треба учинити.

4. Дете заузима лош став

Зашто не треба игнорисати: Ако ваше дете “преврне” очима када га критикујете или почне да вам се руга и понавља ваше речи, никако немојте занемарити овакво понашање. Многи родитељи мисле да је ово само једна од фаза одрастања и да ће проћи, али, иако је то понекад тако, ипак није реч о нечему што треба игнорисати.

Како решити: Објасните лепо детету да је такво понашање неприхватљиво. Никад се и сами не понашајте према другима или самом детету слично, не преврћите очима на његово понашање или речи. На овакво дететово понашање, не узвраћајте виком или истим понашањем. Једноставно прекините комуникацију уз речи да ће моћи да вам се обрати следећи пут када то учини са поштовањем.

5. Дете превише лаже

Зашто на треба игнорисати: Лаж је, у раном детињству, најчешће само плод дечје маште. И онда када то препознате, не треба да спутавате машту, али ако дете лаже основне ствари о себи, онда је већ време да реагујете. Психолози упозоравају да превише лажи код мале деце могу утицати на њих тако што никада неће прихватити ко су заиста, већ ће често лагати и сматрати да је то прихватљиво.

Како решити: Сигурни смо да сте већ објаснили детету да је лоше лагати и да увек треба рећи истину, чак иако је истина нешто лоше. Пре него што сте то урадили, постоји једна још важнија ствар. Дете никад не смете лагати, нити смете лагати неког другог пред дететом. То родитељи врло често чине, па слажу васпитачицу, касније учитељицу, иако их дете слуша и чује да говоре неистине. Наравно, дете учи по моделу, и немате права да се љутите ако и вама сутра уради исто.

Следећи корак је да, када вам дете каже истину, оно због тога не буде кажњено. Шта год да је истина. Разговарајте, покажите разумевање.

С друге стране, постоји још један трик који је многим родитељима упалио. Када вам дете каже нешто за шта сте проценили да је лаж, реците: “Чула сам шта си рекао, али ћу се правити да нисам и даћу ти шансу да ми сад кажеш истину.”

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама