Знате ли ви уопште за шта све деца ЈЕСУ способна?

28 јула, 2018

Деца имају руке, ноге, главу и савршено су способна да обављају гомилу ствари – али нажалост тек онда када им родитељи то заиста и допусте.
Свесни смо да деца већ у најранијој младости морају да стекну добре радне навике. Међутим, баш су родитељи ти који најчешће од своје и те како способне деце праве мале неспособне душе јер им се чини да деца једноставно не би ништа требало да раде јер су – деца. А онда дође школа. Први испити зрелости стечених радних навика на којима деца редовно падају. Не, не падају разред, али борба са задацима, новим дужностима и новим обавезама једноставно им постају претешки. Они би се радије играли и одмарали јер нису стекли праве радне навике. Уосталом, и сада када су кренули у школу немају шта да се замарају кућним пословима, на њима је да седе и уче.
Е, то је грешка коју родитељи праве мислећи да би детињство требало да прође без икаквих брига – па деца су, неће ваљда дете чистити за собом и носити кесе из продавнице. Или баратати ножем, маказама и косилицама – па то не да је преопасно, то би деци требало бити забрањено до пунолетства.

Мислите ли да деца то не могу да савладају? Да ће се исећи или ће им руке отпасти ако понесу кесу са смећем? Зар толико потцењујете та мала бића која не само да су способна за све то, они су способни и за много више. Само када би им се редовно дала прилика да то и покажу. Ех, како су сретна деца коју родитељи “терају” да раде чим проходају. Ех, како ли су таква деца само поносна на својих руку дело јер тај им понос ниједна игра и никакво излежавање по каучевима неће дати! Верујте!
А ако мислите да ваше дете није способно за радне навике и гомилу послова који им се могу задати на свакодневној бази, размислите опет и завирите у мали водич по Монтесори школи, у којем се за сваки узраст детета предлажу они кућни послови који су и те како примерени њиховим способностима. Не морају се примењивати сви, наравно, али само да знате – деца су за све ово способна.
У узрасту од 2-3 године
Покупити играчке у кутију
Сложити књижице на полицу
Одложити прљаву одећу у корпу за веш
Бацити нешто у смеће
Склонити своју одећу
Поставити сто
Донети пелене
Обрисати прашину с пода
У узрасту од 3 до 5 година (све претходно плус:)
Поспремити собу
Обрисати за собом када нешто пролију
Поспремити и обрисати посуђе
Нахранити кућног љубимца
Наместити кревет
Залити биљке
Користити усисавач
Припремити једноставни сендвич
У узрасту од 5 до 7 година (све претходно плус:)
Бацити смеће
Обрисати подове
Сложити пешкире
Испразнити машину за судове
Плевити баштицу
Покупити лишће
Помести
Направити салату
Огулити кромпир и шаргарепу
Опрати судове
Заменити ролну веце папира
У узрасту од 7 до 9 година (све претходно плус:)
Поспремити и пребрисати сто након јела
Напунити и укључити машину за суђе
Ставити веш у веш-машину
Скинути и сложити чист веш
Поспремити намирнице
Отићи у продавницу
Испрати терасу/двориште цревом за воду
Умутити јаја
Испећи кекс
Прошетати пса
У узрасту од 9 до 12 година (све претходно плус:)
Припремити једноставан оброк
Опрати купатило
Темељно очистити кухињу
Пребрисати прашину
Усисати тепихе
Покосити травњак
Зашити дугме
У узрасту од 12 и више година (све претходно плус:)
Урадити ситне поправке по кући
Променити сијалицу
Очистити аутомобил
Обојити зид
Ошишати живицу
Припремити вечеру
Опрати прозоре
Ошишати живицу
Опеглати одећу
Чувати млађу браћу и сестре
Попис је уопштено примерен сваком поједином узрасту, а да ли ће неке ствари с пописа ваше дете радити или неће, не зависи само од његове способност. То првенствено зависи од тога да ли потцењујете способност вашег детета и да ли је дете уопште научено на ситне послове који ће им дати на важности и због којих ће у каснијем животу и одрастању бити не само самосталнији већ и спремнији да постану равноправни чланови породице, а затим и друштва.
Они то могу и заправо никада није касно за стицање добрих радних навика – само немојте мислити да је срамота да дете ради. Јер нажалост много је родитеља који и с таквим ставовима одгајају своју децу.
Извор: www.index.hr

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама