Znate li vi uopšte za šta sve deca JESU sposobna?

28 jula, 2018

Deca imaju ruke, noge, glavu i savršeno su sposobna da obavljaju gomilu stvari – ali nažalost tek onda kada im roditelji to zaista i dopuste.
Svesni smo da deca već u najranijoj mladosti moraju da steknu dobre radne navike. Međutim, baš su roditelji ti koji najčešće od svoje i te kako sposobne dece prave male nesposobne duše jer im se čini da deca jednostavno ne bi ništa trebalo da rade jer su – deca. A onda dođe škola. Prvi ispiti zrelosti stečenih radnih navika na kojima deca redovno padaju. Ne, ne padaju razred, ali borba sa zadacima, novim dužnostima i novim obavezama jednostavno im postaju preteški. Oni bi se radije igrali i odmarali jer nisu stekli prave radne navike. Uostalom, i sada kada su krenuli u školu nemaju šta da se zamaraju kućnim poslovima, na njima je da sede i uče.
E, to je greška koju roditelji prave misleći da bi detinjstvo trebalo da prođe bez ikakvih briga – pa deca su, neće valjda dete čistiti za sobom i nositi kese iz prodavnice. Ili baratati nožem, makazama i kosilicama – pa to ne da je preopasno, to bi deci trebalo biti zabranjeno do punoletstva.

Mislite li da deca to ne mogu da savladaju? Da će se iseći ili će im ruke otpasti ako ponesu kesu sa smećem? Zar toliko potcenjujete ta mala bića koja ne samo da su sposobna za sve to, oni su sposobni i za mnogo više. Samo kada bi im se redovno dala prilika da to i pokažu. Eh, kako su sretna deca koju roditelji “teraju” da rade čim prohodaju. Eh, kako li su takva deca samo ponosna na svojih ruku delo jer taj im ponos nijedna igra i nikakvo izležavanje po kaučevima neće dati! Verujte!
A ako mislite da vaše dete nije sposobno za radne navike i gomilu poslova koji im se mogu zadati na svakodnevnoj bazi, razmislite opet i zavirite u mali vodič po Montesori školi, u kojem se za svaki uzrast deteta predlažu oni kućni poslovi koji su i te kako primereni njihovim sposobnostima. Ne moraju se primenjivati svi, naravno, ali samo da znate – deca su za sve ovo sposobna.
U uzrastu od 2-3 godine
Pokupiti igračke u kutiju
Složiti knjižice na policu
Odložiti prljavu odeću u korpu za veš
Baciti nešto u smeće
Skloniti svoju odeću
Postaviti sto
Doneti pelene
Obrisati prašinu s poda
U uzrastu od 3 do 5 godina (sve prethodno plus:)
Pospremiti sobu
Obrisati za sobom kada nešto proliju
Pospremiti i obrisati posuđe
Nahraniti kućnog ljubimca
Namestiti krevet
Zaliti biljke
Koristiti usisavač
Pripremiti jednostavni sendvič
U uzrastu od 5 do 7 godina (sve prethodno plus:)
Baciti smeće
Obrisati podove
Složiti peškire
Isprazniti mašinu za sudove
Pleviti bašticu
Pokupiti lišće
Pomesti
Napraviti salatu
Oguliti krompir i šargarepu
Oprati sudove
Zameniti rolnu vece papira
U uzrastu od 7 do 9 godina (sve prethodno plus:)
Pospremiti i prebrisati sto nakon jela
Napuniti i uključiti mašinu za suđe
Staviti veš u veš-mašinu
Skinuti i složiti čist veš
Pospremiti namirnice
Otići u prodavnicu
Isprati terasu/dvorište crevom za vodu
Umutiti jaja
Ispeći keks
Prošetati psa
U uzrastu od 9 do 12 godina (sve prethodno plus:)
Pripremiti jednostavan obrok
Oprati kupatilo
Temeljno očistiti kuhinju
Prebrisati prašinu
Usisati tepihe
Pokositi travnjak
Zašiti dugme
U uzrastu od 12 i više godina (sve prethodno plus:)
Uraditi sitne popravke po kući
Promeniti sijalicu
Očistiti automobil
Obojiti zid
Ošišati živicu
Pripremiti večeru
Oprati prozore
Ošišati živicu
Opeglati odeću
Čuvati mlađu braću i sestre
Popis je uopšteno primeren svakom pojedinom uzrastu, a da li će neke stvari s popisa vaše dete raditi ili neće, ne zavisi samo od njegove sposobnost. To prvenstveno zavisi od toga da li potcenjujete sposobnost vašeg deteta i da li je dete uopšte naučeno na sitne poslove koji će im dati na važnosti i zbog kojih će u kasnijem životu i odrastanju biti ne samo samostalniji već i spremniji da postanu ravnopravni članovi porodice, a zatim i društva.
Oni to mogu i zapravo nikada nije kasno za sticanje dobrih radnih navika – samo nemojte misliti da je sramota da dete radi. Jer nažalost mnogo je roditelja koji i s takvim stavovima odgajaju svoju decu.
Izvor: www.index.hr

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama