Мајкама мале деце: Драгоцени савети мајке троје двадесетогодишњака

14 октобра, 2020

Почев од ове недеље, ја сам мајка двадесетогодишњака. Ово је уједно и недеља, када тај двадесетогодишњак одлази на студије у иностранство.


Као и онда када је први пут отпутовао без мене, ухватила сам себе како покушавам да се присетим његових првих корака, прве речи, громког смеха када сам пала са педалине, како је играо на шпице цртаних филмова, и како ме је увек питао како ми је било на послу.

Тужна реалност је – то је све помало магловито и нејасно у мојим сећањима.

Помислите да ћете се сетити сваког кључног момента живота ваше деце – али нећете. Зачудо, могу да се сетим песме из “Династије”, али мислим да је скоро немогуће извући из хладњаче сећања успомену на прву вожњу бициклом мог најстаријег детета. Зар није мрзео да једе јаја? Не знам. Ја стварно не могу да се сетим.

И зато сам одлучила да напишем пар савета родитељима чија су деца још увек мала. Први савет је мој (имам троје деце), а остатак је од добрих пријатеља са одраслом децом. Имате ли нешто да додате? Изволите у коментарима.

1. Поред записивања прве речи вашег детета, снимите и неке обичне ситуације и разговоре.

Често опсесивно снимамо све и свашта док су нам деца бебе, да потпуно заборавимо да забележимо типичну породичну вечеру, кад се сви смеју или свађају (или оба). Мислите ли да ћете се сетити како је изгледала соба вашег клинца кад је кренуо у први разред? Можда и хоћете. Ја се не сећам. Ови свакодневни тренуци су оно што ћете заиста желети да запамтите када ваша деца оду свако својим путем.

2. Што су деца старија, све више схватате колико је време драгоцено. Када су мали чини вам се да ће то трајати заувек. Али неће. Због тога, идите што чешће на породичне одморе. Они чине трајне успомене на време које сте провели заједно.

3. Упознајте пријатеље своје деце.

Охрабрите их да доводе своје пријатеље својој кући. Научићете више о свом детету од његових пријатеља него од њих самих.

4. Нека вам породични оброци буду приоритет.

Трпезаријски сто је место за размену свега што је важно, уз безусловну љубав, поштовање и отвореност. Нека то буде сигурно место за вашу децу.

5. На крају сваке године, седите са својим дететом и напишите заједничке успомене на протеклих 12 месеци.

6. Идите на сваку представу, спортски догађај, или доделу награда ако је то могуће. Немојте никад бити онај родитељ који је стално морао да ради и да не буде ту за своје дете.

7. Слушајте их са предњег седишта када седе позади.

Не коментаришите. Ви ћете научити више о њиховом свакодневном животу када помало “баците увце”.

8. Ако вам дете каже тајну, и тражи од вас да никоме не одате, немојте да га издате.

9. Када сте са децом, будите заиста са њима.

Када ваше дете разговара са вама, искључите мобилни телефон и рачунар. Можете да проверите мејл и када они оду у кревет.

10. Помозите свом детету да схвати своје могућности и интересовања.

Покушајте да помогнете детету открију шта га заиста занима, а затим негујте та интересовања

11. Будите нежни – увек.

Када вас дете грли, никад немојте бити први који ће га пустити.

Приредила: Андријана Максимовић

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.


Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама