Мала матура НИЈЕ резултат родитеља

Нису родитељи на испиту, а свакако нису ни деца.
Мала матура мери то што мере ТЕСТОВИ мале матуре, и ништа више.

Фото Милена Анђела
Новости

Не понашајте се као да сте ви, као родитељ на испиту.

Не говорите како имате трему, како вама дрхте руке, како се нервирате, не запиткујте превише о резултатима, не комуницирајте много са другим родитељима о томе како су други урадили, дишите спорије и дубље.

Зашто?

Зато што су то све понашања повишене бриге, односно анксиозности које се преноси на децу, чак и да им ништа не говорите. Често родитељи кажу да не врше вербално притисак на децу, а заправо уопште нису свесни свог дисања и понашања које много више и преноси притисак на децу и притом ствара додатну конфузију ако је порука која се изговара супротна од понашања.

Онда се и деца осећају збуњено, могу имати симптоме сличне паничним нападима, не знају шта им је, што се осећају тако, што им лупа срце, што их боли глава и стомак…то није њихово осећање често, него мајчино или очево, или бакино, или декино, или наставницино, убачено у њих, путем пројективне идентификације.

Деца не само да су „упијајући ум“, него су и „упујајућа душа“. Зато смирите себе, реците себи да ће бити све у реду, верујте свом детету, препустите му одговорност за свој живот и онда… је свеједно шта ћете рећи.

Ваша љубав и способност за родитељство је много већа и много шири појам од школовања, резултата на испитима и просека.

Аутор: Сунчица Јовановић, психолог, аутор странице Мој психолог