Mala pravila o menjanju muških i ženskih prezimena po padežima

14 juna, 2020

Muška prezimena se uvek menjaju po padežima, a naravno i imena (Milan Miletić, od Milana Miletića, Milanu Miletiću, film Breda Pita i intervju Džordža Klunija, volim Pola Makartnija, slušam Stefana Milenkovića, čitam Stivena Kinga itd.). Muška prezimena na -ski, -cki, ški i -čki menjaju se (kao i druga muška prezimena), pa ćemo reći: Crnjanski, od Crnjanskog, Crnjanskom, Trocki, Trockog, Trockom, Ludoški, Ludoškog, Ludoškom, Binički, Biničkog, Biničkom… Međutim, ako poklanjate nešto ženi koja se zove Vida Crnjanski, daćete poklon Vidi Crnjanski, nikako ne Crnjanskoj. Takođe je ispravno reći samo – romani Crnjanskog (ne Crnjanskijevi romani). Prezime Nogo se u muškom obliku menja, ali zato idete kod Rajke Nogo, govorite o Rajki Nogo (ne o Rajki Nogi), kao i o Svetlani Petrov. Da se Svetlana preziva Petrova, onda bi bilo o Svetlani Petrovoj.

Foto: Canva

Ruska prezimena Krupska, Boginska, Grigorjeva menjaju se ovako: (pisali smo o) Krupskoj, Boginskoj, (čuli smo od) Grigorjeve, Krupske, Boginske. Kod nas imamo i oblike ruskih i drugih slovenskih ženskih prezimena bez -a na kraju (kao u slučaju ilustratorke mojih knjiga Ane Grigorjev, pa uvek kažem da sam bila kod Ane Grigorjev, a ne kod Grigorjeve). Prezimena žena kao Čehova, Karlova, Dostojevska, Rapacka menjaju se – od Čehove, Karlove, Dostojevske, Rapacke. Ona koja se u ruskom završavaju na -aja (Pliseckaja, Lipnickaja) gube u srpskom to završno -aja i ispravno je samo Plisecka, Lipnicka. Razgovarali ste tako s balerinom Majom Pliseckom, a gledali ste klizačicu Juliju Lipnicku (ne Pliseckaju, a ni Lipnickaju).

Ženska prezimena na -ov, -in, -ski, -cki, ški, -čki takođe se ne menjaju, kao ni svako vaše na -vić, a ni moje na -ić. Ali ženska prezimena na -a menjaju se po padežima. Zato je ispravno Ani Bodirogi, kao i Jeleni Karleuši, Isidori Bjelici i Nadi Zarubici.

Autor: Violeta Babić, lektor u Kreativnom centru i autor tri zbirke jezičkih crtica, kao i Knjige za svaku devojčicu i Knjige za svakog dečaka.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama