„Mama, falio mi je bod do trojke.” Najbolji drug: „Nije, rekla je da ti je poklonila dva.”

26 decembra, 2020

Desetogodišnjak, sa drugarom, prilazi roditeljima posle škole i saopštava da je iz matematike dobio dva, ali mu je falio jedan bod do trojke. Bod do trojke pokušava da iskoristi kao amortizer informacije. U očima malo straha, malo tuge.

Roditelji, srećom razumni ljudi, spuštaju loptu i teraju strah iz dečjih očiju predočavajući prirodnu posledicu dvojke: „Nema veze, vežbaćeš više i popravićeš ocenu. Malo manje slobodnog vremena je najgore što će ti se desiti… nemoj da brineš”.

Međutim, u tom trenutku se u razgovor ubacuje drug: „Nije ti falio bod do trojke, rekla je da ti je poklonila dva”.

Dečak, trenutno sa titulom dvojkaša koja mu nikako ne prija, širi oči još više. Izdaja. Dvojka, a na dvojku – izdaja drugara.

„Nisi dobro čuo, falio mi bod do trojke”.

„Neeeee, rekla je da ti je poklonila dva”.

Muk.

Roditelji, svesni da je lekcija o drugarstvu iznad svake ocene prekidaju neprijatni splet izdaja – laž (svesni su da njihov dvojkaš pokušava lažima da se izvuče): „Deco, držite se zajedno. Ukoliko učiteljica smatra je da je detaljan opis dvojke bitan, pozvaće nas. Ukoliko mi smatramo da je od presudnog značaja jačina dvojke otići ćemo kod učiteljice… Ti, najbolji druže, svakako ne bi trebalo da o tome govoriš sada i ovde…”

Dugo su pričali o lojalnosti i drugarstvu sa svojim sinom tog dana, a dvojku niko nije spominjao. Samo su zadali po 10 zadataka za svaki naredni dan.

Biti iskren je važno, ali kako deca rastu drugarstvo i lojalnost su put do samopouzdanja, pripadanja, sigurnosti, stabilnosti…

Ćutati je zlato, ponekad.

Da li učite decu da budu dobri drugari i podrška? Da li ih učite šta sa tuđom dvojkom? Svi oni, bar do 18. godine puno greše, pored svih naših lekcija. I mi smo grešili.

Ali lekcije o propadanju i lojalnosti NE SMEMO propustiti. Same neće doći.

Autor: Snežana Golić, pedagog razvojnog centra Faktor

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


4 komentara na "„Mama, falio mi je bod do trojke.” Najbolji drug: „Nije, rekla je da ti je poklonila dva.”

 1. Mama kaže:

  Imam devojčicu od 9 godina, II razred, koja pati jer nije pronašla drugaricu u odeljenju. I često je izdvojena od nekog društva barem na slikama koje nam učiteljica šalje. Po prirodi nije povučena. Pričalica je i zanimljiva je, duhovita i medju najboljima u razredu po znanju. Mogu slobodno da kažem da je dobrica, i sklanja se od konflikta i vršnjačkog zadirkivanja. Ali vidim da pati. Kako ja da joj pomognem?

  1. Mama kaže:

   Postovana mama moja devojcica je 3-ci razred i nema drugaricu. Znam da pati ali prosto je tako ima odlican odnos sa decacima vole je i druzi se sa njima . A 2 devojcice su je prosto izbacile i odvojile od svih. U pitanju je cista ljubomora. Stalno zele da poniste uspeh neki dan je jedna od njih stala ispred mene i rekla mi doslovce. Ja sam dobila 5 iz engleskom a A je dobila 4 pred svim roditeljima a istina je da je moje dete dobilo 5 a ona 4. Tako da ce sa jos jednim drugarom iz razreda od sledece godine krenuti u drugu skolu. Ja ne mogu da vaspitavam tudju decu a mogla bi roman da napisam a ne znam sve.

  2. Jelena kaže:

   Prebacite je u drugu školu… Nama je to pomoglo na kraju. Prethodno smo svašta pokušavali…

 2. Dragana Mudrinić kaže:

  Ja moje učim GSP ( gledaj svoja posla ) sem svoje ne zanimaju te tudje ocene i ne komentarišu se.

Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama