Мама: Морате да схватите неколико ствари веома озбиљно

Ова мама је гласно рекла оно што сваки родитељ мисли: Драга децо, ово је вама у аманет
tuzna mama
Ево признајем вам, јачи сте. Првенствено бројно. Вас је троје, а ја сам сама, одговорна за сваки ваш поступак, за ваше здравље, за сваки ваш неурађени домаћи задатак, за вашу исхрану, понашање, уредност. За сваку вашу сузу и огуљена колена. Сваки ваш уздах измами моја три. Мене је природа створила да будем само мама, а околности ми доделиле и улогу другог родитеља.
Као што је мени моја мама говорила да ћу схватити неке ствари тек када будем била мајка, тако и ја вама остављам овај текст у аманет да га прочитате некад, кад год то било. Желим вам да родитељство обављате у пару уз обострану љубав и поштовање. Морате да схватите неколико ствари веома озбиљно. Ви заправо ни о чему не морате да бринете, за то служим ја.
Ви сте деца и треба да уживате докле год можете. То не значи да треба да лежите по цео дан са мобилним телефоном у рукама. Ваше обавезе су да учите, урадите домаћи, изведете куче и одете на спорт. Верујте ми, сутра бих се мењала са вама. Када вас замолим да урадите нешто за мене, фер је да то и урадите. Ја бих за вас дала свој живот, колико је тешко напрам тога да изнесете кесу ђубрета или оперете своју чашу и тањир?
Знам засигурно да сам вам одувек пружала енормне количине љубави, хране и подршке. Кров над главом, пет оброка дневно, пристојну гардеробу. Треба да знате да много деце, нема ни трећину онога што ви имате. Брину о млађој браћи и сестрама, често приморани да напусте школу и раде, не би ли издржавали болесне родитеље.
Вама је проблем што нема свако свој пуњач за мобилни, па морате да чекате на ред. Вама је проблем да научите песмицу Драгана Лукића, и Љубивоја Рушумовића. Проблем је да прочитате књигу, препишете текст, научите таблицу множења. И шта год ја урадила, како год поступила, нисам успела да вам изградим осећај одговорности за било шта, а мислила сам да је довољно да усвојимо пса и да ће одговорност према другом бићу доћи сама по себи.
Покушала сам да будем строга, тај систем никада није профункционисао. Када сам била фина, ви сте моју доброту злоупотребљавали. Читала сам на нету гомиле текстова на ову тему и схватила да нисам усамљени случај. Многи родитељи у неком тренутку више не знају како да поступе и шта да ураде да задрже свој ауторитет и остану доследни границама које се не прелазе.
Ако бисте одвојили само двадесет минута дневно да средите крш који сте направили и два сата за учење, све би било много другачије. Ја бих била неизмерно срећна и поносна да уђем у чисто и поспремљено. Имали бисте много боље оцене и много бољи успех. Успех ће вам донети даље школовање какво сте желели. Такво школовање ће вам донети знање, а знање је моћ. Без обзира што живимо у оваквој држави где нема никаквог реда и поретка, знање је моћ. За све ствари у животу постоји време када им је намењено да се десе и науче. Ако сада не прочитате неке књиге, никада их више нећете прочитати.
“Што ме ниси терала и што ми ниси рекла су фразе за скидање одговорности са себе за све ово што сада радите.”
То не желим да чујем. Терала сам вас колико нико никад није терао своју децу. Мене нико није, али другачија су времена била.
Оно на шта посебно желим да вам скренем пажњу је то да смо ми родитељи исто људска бића. Уморни смо, гладни, тужни, болесни, исто као и ви. Волимо да једемо слатко, да имамо своје друштво и да понекад изађемо из куће.
Спавање до подне нам је премија. Пун бојлер воде на располагању је заиста права реткост за мене. Молим вас да ме пустите да ручам када дођем кући пре него што сви у глас затражите од мене новац за нешто што вам треба. Ако вам кажем да сам уморна, утишајте се. Мени треба само пола сата да лежечи напуним батерије.
Без обзира на све, ви сте моји и ја вас волим. Колико мајка може да воли своје дете, за то не постоје речи и мера. Волим сваки ваш цртеж, ваше јутарње промукле гласиће. Свеске са ушима су ми најдраже штиво пред спавање. И она слова која пишете чудно, и сви оне мирисе детињства који ме запахну из ваших ранчева и јакни. Захвална сам што сте здрави и прави. Полако се припремајте за живот. Није ово Шведска. Тешко је. Пробудите се.
Воли вас мама.”
 
Извор : Мондо