„Мама, зашто БАШ фебруар има 28 дана?“ Да ли бисте умели детету да одговорите на ово питање?

Љубопитљивост је једна од најлепших особина које ваше дете може имати. И зато му одговарајте на сва питања која вам постави јер радозналост води до креативности, а она до развијања способности да у различитим животним моментима лакше налазимо решења за све. Стога, ако је и ваш малишан у годинама када већ зна све месеце и колико који има дана, и ако његову паметну главу буни одступање фебруара од шаблона „31, 30“, одагнајте му ту збуњеност чињеницама.

Foto: Canva

Ово може бити посебно интересантно малишанима који су рођени у фебруару, нарочито ако им кроз шалу кажете: „Да си само рођен неколико дана касније, славио би рођендан сваке четврте године“. Деца су посебно захвална на знању која им пренесу њихови најдражи и те информације памте, препричавају својим вршњацима, а касније научено преносе и својим наследницима.

И зато, наши драги родитељи, док седите у кухињи и уживате у мирису тек скуване, омиљене Doncafé Moment кафе, коју сте сипали у препознатљиве црвене шољице и размишљате како је лепо видети их опет на столу, разговарајте са својим дететом о енигми фебруара. Пренесите им оно исто знање које су вама, када сте били његових година, поклонили ваши мама и тата.

Објасните му да је фебруар и у јулијанском и у грегоријанском календару други месец по реду, који у преступној години има 29 дана, док наредне три има 28. Али зашто је то тако? За све бисмо могли „окривити“ старе Римљане, тачније, њиховог првог краља Ромула, који је направио календар са само 10 месеци. Како је њихово богатство зависило од садњи и жетви, зима му није била битна, те је одлучио да година почиње у марту и завршава се у децембру. Ово је значило да јануар и фебруар нису чак ни били у Ромуловом календару.

Међутим, требало је попунити празнину за време зиме, што је урадио други од седам римских краљева, Нума Помплије, захваљујући коме су прва два месеца додата у календар и година је трајала 354 дана. За два нова „члана“, Нума је замислио да имају по 28 дана, што се косило са сујеверјем Римљана, који су избегавали парне бројеве. Стога је Нума опет преправио календар и јануар се попео на број 29, док је други месец, ипак остао на 28. Сматрало се тада да је коректно да фебруар остане на парном броју јер је он био посвећен светковини прочишћавања намењеног култу мртвих.

Тај нови календар је трајао 355 дана. Фебруар је имао 28, март, мај, јул и октобар по 31, а јануар, април, јун, август, септембар, новембар и децембар по 29. Међутим, и овакав распоред је имао недостатке јер сезоне нису биле усклађене с њиховим типичним месецима, односно, годишњим добима. И тек тада је настала конфузија додавањем још једног месеца, мерцедониуса, на сваких неколико година након 23. фебруара.

Календар добија свој коначни облик, онај који и данас познајемо, доласком Јулија Цезара, око 45 године пре Христа, који је ангажовао стручњака да направи календар по узору на египатски. Тада је додато још десет дана и један у фебруару сваке четврте године. Због тога ове године март почиње након 28. фебруарског дана, а следеће, преступне године, то ће се десити после 29.

Овако срочену причу о три значајне историјски личности које су кројиле календар ваше дете сигурно ће упамтити. И док попут Ромула, Помплија и Цезара, који су с колена на колено преносили проблематику броја дана у месецима, на исти начин својим потпомцима буде понављао научено, сећаће се тог дана у топлој кухињи, коју су испуњавали смех родитеља, љубопитљивост једног детета и мирис кафе код куће.