Maniker ili manikir? Pediker ili pedikir?

28 oktobra, 2020

Dobila sam poruku od Jelene. Pitala me je:

Imam jednu jezičku nedoumicu za koju verujem da imate rešenje. Da li je za osobu koja obavlja poslove pedikira i manikira pravilno reći da je pediker i maniker ili pedikir i manikir? Hvala!

Jeleni sam odmah ovako odgovorila:

Za tu osobu može se reći i da je pediker i pedikir, kao i maniker i manikir. Recimo, manikir je uređivanje noktiju na rukama, ali je to ujedno i osoba koja radi taj posao. Pedikir/pediker je stručna nega stopala i noktiju na nogama, ali i osoba koja se time bavi. Manikirka i manikerka, odnosno pedikirka i pedikerka su ženske osobe koje rade manikir (to jest maniker), odnosno pedikir (to jest pediker). Ja govorim da idem na manikir i pedikir, a da mi to odlično radi manikirka i pedikirka Jovana. Nikada nisam rekla da je ona pediker i maniker, a ni manikerka i pedikerka, ali su sve te reči podjednako dobre i možete ih slobodno koristiti po izboru. Bar tako piše u Rečniku SANU.

Autor: Violeta Babić, pisac knjiga za decu, mlade i odrasle, lektor i urednik u Kreativnom centru, jezički stručnjak i leksikograf

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama