Manje raspusta u narednoj školskoj godini

5 avgusta, 2016

Đaci će u narednoj školskoj godini duže biti u klupama, a manje na odmoru!Učenici osnovnih i srednjih škola u Srbiji u narednoj školskoj godini imaće jedan raspust manje. Ukinut je kratak jesenji raspust, koji su učenici ranije imali u novembru, pa će tako jedini neradni dan u tom mesecu biti 11, kada se obeležava Dan primirja u Prvom svetskom ratu
ucen
Prvo polugodište počinje u četvrtak, 1. septembra, a završava se 27. januara 2017. godine.
Drugo polugodište traje od 13. februara do 30. maja za učenike osmog razreda, odnosno do 13. juna za đake od prvog do sedmog razreda. Maturanti gimnazija sa školom završavaju 23. maja, đaci završnih razreda trogodišnjih i četvorogodišnjih srednjih stručnih škola 30. maja, a svi ostali srednjoškolci raspuštaju se 20. juna.
Zimski raspust i iduće školske godine biće podeljen na dva dela. Đaci će najpre odmarati tokom novogodišnjih i božićnih praznika, od 31. decembra do 8. januara. Drugi deo raspusta biće od 30. januara do 10. februara, na koji se nadovezuje vikend, pa se u školske klupe vraćaju 13. januara. Već nakon dva dana ponovo im sledi predah – 15. i 16. februara se slavi Dan državnosti, koji je za škole neradni.
Prolećni raspust trajaće od 13. do 17. aprila. U školskom kalendaru 14, 15. i 16. jun su rezervisani za polaganje završnog ispita, na koji izlaze svi učenici osmog razreda. Ovo je prvi put da se već sada znaju precizni termini male mature.
U školi se praznuje radno Dan sećanja na srpske žrtve u Drugom svetskom ratu – 21. oktobar, Dan sećanja na žrtve Holokausta, genocida i drugih žrtava fašizma u Drugom svetskom ratu – 22. april i Dan pobede – 9. maj, a na Vidovdan, 28. juna, u osnovnim školama je tradicionalna podela đačkih knjižica. Školska slava Sveti Sava proslavlja se 27. januara bez održavanja nastave. Dan prosvetnih radnika, 8. novembar, je radni dan.
Učenici i zaposleni u školi imaju pravo da ne pohađaju nastavu, odnosno da ne rade u dane sledećih verskih praznika: pravoslavci na prvi dan krsne slave, pripadnici Islamske zajednice na prvi dan Kurban Bajrama, pripadnici Jevrejske zajednice na prvi dan Jom Kipura. Neradni je i prvi dan Božića, a tokom uskršnjih praznika ne radi se od Velikog petka do drugog dana Uskrsa.
 
U vojvođanskim školama važi nešto drugačiji školski kalendar, pa se prvo polugodište završava 23. decembra. Đaci će na zimskom raspustu biti od 26. decembra do 13. januara, a drugo polugodište počinje 16. januara.
 
Izvor: Telegraf

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


2 komentara na "Manje raspusta u narednoj školskoj godini

  1. Dragana kaže:

    Zašto u Vojvodini drugačije?

    1. Vojvodjanka kaže:

      Druga država…

Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama