Мање распуста у наредној школској години

август 5, 2016

Ђаци ће у наредној школској години дуже бити у клупама, а мање на одмору!Ученици основних и средњих школа у Србији у наредној школској години имаће један распуст мање. Укинут је кратак јесењи распуст, који су ученици раније имали у новембру, па ће тако једини нерадни дан у том месецу бити 11, када се обележава Дан примирја у Првом светском рату
ucen
Прво полугодиште почиње у четвртак, 1. септембра, а завршава се 27. јануара 2017. године.
Друго полугодиште траје од 13. фебруара до 30. маја за ученике осмог разреда, односно до 13. јуна за ђаке од првог до седмог разреда. Матуранти гимназија са школом завршавају 23. маја, ђаци завршних разреда трогодишњих и четворогодишњих средњих стручних школа 30. маја, а сви остали средњошколци распуштају се 20. јуна.
Зимски распуст и идуће школске године биће подељен на два дела. Ђаци ће најпре одмарати током новогодишњих и божићних празника, од 31. децембра до 8. јануара. Други део распуста биће од 30. јануара до 10. фебруара, на који се надовезује викенд, па се у школске клупе враћају 13. јануара. Већ након два дана поново им следи предах – 15. и 16. фебруара се слави Дан државности, који је за школе нерадни.
Пролећни распуст трајаће од 13. до 17. априла. У школском календару 14, 15. и 16. јун су резервисани за полагање завршног испита, на који излазе сви ученици осмог разреда. Ово је први пут да се већ сада знају прецизни термини мале матуре.
У школи се празнује радно Дан сећања на српске жртве у Другом светском рату – 21. октобар, Дан сећања на жртве Холокауста, геноцида и других жртава фашизма у Другом светском рату – 22. април и Дан победе – 9. мај, а на Видовдан, 28. јуна, у основним школама је традиционална подела ђачких књижица. Школска слава Свети Сава прославља се 27. јануара без одржавања наставе. Дан просветних радника, 8. новембар, је радни дан.
Ученици и запослени у школи имају право да не похађају наставу, односно да не раде у дане следећих верских празника: православци на први дан крсне славе, припадници Исламске заједнице на први дан Курбан Бајрама, припадници Јеврејске заједнице на први дан Јом Кипура. Нерадни је и први дан Божића, а током ускршњих празника не ради се од Великог петка до другог дана Ускрса.
 
У војвођанским школама важи нешто другачији школски календар, па се прво полугодиште завршава 23. децембра. Ђаци ће на зимском распусту бити од 26. децембра до 13. јануара, а друго полугодиште почиње 16. јануара.
 
Извор: Телеграф

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

2 коментара на "Мање распуста у наредној школској години

  1. Драгана каже:

    Зашто у Војводини другачије?

    1. Vojvodjanka каже:

      Druga država…

Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама