Математика за предшколце кроз игру

22 фебруара, 2015

Математика почиње са “Не љути се човече”Шестогодишње дете може кроз игру да научи пуно корисних ствари из области математике. Ако на прави начин детету покажете да математику чине свакодневне занимљиве ствари, постаће му забавна и уживаће да учи.
vrt
Објасните детету концепт парних и непарних бројева. За почетак му покажите шта се све у природи појављује у пару, очи, уши, руке, ноге, крила… Игра картама “Црни Петар”, у којој се сакупљају парови карата, такође може бити занимљива.
Узмите перлице, или бомбоне у две боје, на пример црвене и жуте, па задајте детету да их поређа по обрасцу црвена, жута, црвена, жута, или 2 црвене, 2 жуте, 2 црвене, 2 жуте…, затим да их броји и да уочи парове.
На овај начин дете ће развијати способност апстрактног размишљања.
“Човече не љути се” је једна од најпопуларнијих дечијих друштвених игара. Иако се нама чини једноставном, деца кроз њу уче појам мањег и већег броја, такодје уочавају да 4 тачкице на коцкици представљају број 4 и четири корака, за које напредују на табли…
Организујте игру „продавнице“: одаберите неколико играчака и одредите им цену. Детету дајте нешто новца (најбоље лажног, али може и правог) да би могло да „купује“ у „продавници“. Можете се мењати у улогама прадавца и купца, али инсистирајте на тачном плаћању и враћању кусура.
математика за предшколце кроз игруОва игра је добра за вежбање сабирања, али и усвајање појма одузимања, што деци обично теже пада. У овом узрасту гледајте да цене буду заокружене на целе бројеве и да збирови цена не иду преко 10. Игра може бити још забавнија ако укључите више деце.
Згодан начин да дете почне да разуме одузимање је дечија песмица “10 љутих гусара”.
Док се возите колима, можете са дететом играти игру погадјања бројева. Нека Ваше дете изабере број од 1 до 100. Покушајте да погодите који је број изабрало, постављајући питања попут: да ли је број већи од 50? Да ли је између 20 и 50? Затим замените улоге и дозволите Вашем детету да погађа.
Извор: http://superdete.com/

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.


Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама