Научите децу да препознају емоције и изразе лица

Циљ ове игре је да научи децу да распознају фацијалне експресије и да разговарају о осећањима које те експресије симболизују. Посебно је корисна за децу са назнакама аутизма, а ништа мање ни за остале, пре свега за предшколце. Умеју ли да препознају који пар очију иде уз које усне? Умеју ли да кажу коју емоцију носи који израз лица?
Потребно је да од неког папира блиског боји лица исечете ове облике као на слици, а усне и очи можете нацртати или направити од колаж папира.
lice1
Питања која можете постављати детету приликом играња ове игре су, рецимо: можеш ли да ми склопиш љут израз лица? Покажи ми тужне очи. Умеш ли да направиш збуњен израз? Користите све изразе који означавају расположење којих можете да се сетите: нервозан, уплашен, фрустриран, весео, еуфоричан, поносан…
lice2
Шта чини овај израз лица тужним? Који пар очију најбоље иде уз ове усне? Да ли још неке усне могу да иду уз њих? Јеси ти некад био тужан? Зашто? Како препознајеш кад је неко тужан?
lice3
Можеш ли да ми нацрташ срећно лице? Можеш да гледаш у ове картице ако желиш, па да пресликаш. Да ли си ти срећан? Шта те највише чини срећним? Можеш ли да направиш срећан израз лица? Шта се дешава са нашим очима кад смо срећни? А са уснама? Какве звуке правимо кад смо срећни?
Можете и да поставите само очи на лице, а онда да питате дете да доцрта усне. Или обрнуто. Могућности су бројне и све зависи од ваше маште.
Фотографије: www.elsa-support.co.u