Naučite decu da prepoznaju emocije i izraze lica

25 aprila, 2016

Cilj ove igre je da nauči decu da raspoznaju facijalne ekspresije i da razgovaraju o osećanjima koje te ekspresije simbolizuju. Posebno je korisna za decu sa naznakama autizma, a ništa manje ni za ostale, pre svega za predškolce. Umeju li da prepoznaju koji par očiju ide uz koje usne? Umeju li da kažu koju emociju nosi koji izraz lica?
Potrebno je da od nekog papira bliskog boji lica isečete ove oblike kao na slici, a usne i oči možete nacrtati ili napraviti od kolaž papira.
lice1
Pitanja koja možete postavljati detetu prilikom igranja ove igre su, recimo: možeš li da mi sklopiš ljut izraz lica? Pokaži mi tužne oči. Umeš li da napraviš zbunjen izraz? Koristite sve izraze koji označavaju raspoloženje kojih možete da se setite: nervozan, uplašen, frustriran, veseo, euforičan, ponosan…
lice2
Šta čini ovaj izraz lica tužnim? Koji par očiju najbolje ide uz ove usne? Da li još neke usne mogu da idu uz njih? Jesi ti nekad bio tužan? Zašto? Kako prepoznaješ kad je neko tužan?
lice3
Možeš li da mi nacrtaš srećno lice? Možeš da gledaš u ove kartice ako želiš, pa da preslikaš. Da li si ti srećan? Šta te najviše čini srećnim? Možeš li da napraviš srećan izraz lica? Šta se dešava sa našim očima kad smo srećni? A sa usnama? Kakve zvuke pravimo kad smo srećni?
Možete i da postavite samo oči na lice, a onda da pitate dete da docrta usne. Ili obrnuto. Mogućnosti su brojne i sve zavisi od vaše mašte.
Fotografije: www.elsa-support.co.u

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Jedan komentar na "Naučite decu da prepoznaju emocije i izraze lica"

 1. marina kaže:

  igra “Igranje sa emocijama.”
  dostupna za preuzimanje sa sajta http://www.fun-edu.ru/poleznye…/izuchaem-emotsii-s-detmi/ (7 stranica)
  UPUTSTVO:
  Isecite sve varijante usta i očiju.
  Isecite kocke i zalepite ih.
  Ima dva načina igre!
  1. Bacaju se kockice sa očima i ustima. Namestite oči i usta što ispale na kocke na lice i pokušamo da razumemo koja je to emocija.
  2.Napravite sopstveno lice (za koji se štampa veča količina lista sa licem):
  Razmislite koju emociju vi doživljavate u ovom trenutku i nacrtajte lice koje odgovara vašem raspoloženju.

Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama