Медицински део Кризног штаба за ранији одлазак на распуст, Министарство просвете и синдикати су против

Седница Кризног штаба за борбу против ковида 19 заказана је за сутра у 15 часова, а једна од тема биће и почетак распуста за који се медицински део Кризног штаба и даље залаже да буде 20. децембра, упркос бројкама и упркос томе што кршење мера видимо на сваком кораку.

Председник Удружења педијатара Србије проф. др Георгиос Константинидис каже да одлазак у школу уз придржавање мера, није пресудан за ширење епидемије.

Foto: Canva

Он напомиње и да неодлажење у школу треба размотрити у контексту немања образовања сад већ читаве генерације ученика, те у том смислу увек треба одмерити корист и штету.

– Према мојим сазнањима и мојим контактима, које имам са колегама из других европских земаља, тамо се не прекида школа. Моје лично мишљење је да школа не утиче пресудно на ширење вируса међу децом. Свакако да, уколико нема контаката, неће бити ни преношења вируса, међутим, чињеница је да неидење у школу не значи прекид контаката, посебно у време слава и свега осталог што нам долази – каже проф. др Константинидис за Телеграф.

Када је у питању ранији одлазак на распуст, једино задржава резерву у случају да се и код нас појави нови сој корона вируса омикрон.

Др Предраг Кон је, с друге стране, најгласнији заговорник ранијег одласка на распуст. Он је објаснио да би ђаци требало да се распусте пре него што наши грађани из иностранства почну да се враћају у Србију за празнике.

Да распуст треба да почне како је и планирано, крајем године, слажу се Министарство просвете и просветни синдикати.

– Прерано је да зимски распуст почне пре Светог Николе. И касно је да нам се то сада саопшти. Остало је много посла да се уради да би се завршило полугодиште. Ми сад за 19 дана треба да урадимо све оно што бисмо иначе урадили за 30. Није могуће – поручује Јасна Јанковић, председница Уније синдиката просветних радника Србије (УСПРС).