Мемедовић: “Одем у Норвешку да снимим како вртићи тамо функционишу. Деца су и до 10 сати напољу, играју ризичне игре, прљају се…”

Познато је да родитељи у скандинавским земљама имају другачије методе васпитања деце, често изводе децу да спавају под отвореним небом на хладноћи и минусу, а деца проводе много времена напољу, у природи. Скандинавце сматрају најсрећнијим људима на свету, па њихове праксе у школству, као што је учење о емпатији, и у вртићима, полако постају популарне широм света.

Јован Мемедовић, аутор емисије “Сасвим природно”, боравио је у Норвешкој и том приликом приметио велику разлику у начину на који деца проводе време у вртићу тамо, у односу на Србију.

“Одем у Норвешку да снимим како функционишу деца тамо, односно вртићи под отвореним небом. Пазите, 8 сати од 10 деца су напољу. Притом, имају неке игрице, врло ризичне, могу да се повреде. Питао сам васпитачице: ‘А шта ако се повреде, шта ће рећи родитељи?’ Каже: ‘Не, родитељи се апсолутно слажу.’ Кад сам се вратио у Србију, одем у вртић и питам васпитачицу: ‘Је л изводите децу мало у шетњу?’ Она каже: ‘Само кад је лепо враме.’ А кад је овако киша? ‘А то не, то се буне родитељи. Испрљаће се деца.’ – испричао је Мемедовић на једном форуму.

Многи су на друштвеним мрежама коментарисали Мемедовићеву изјаву, а већина родитеља је сагласна са тим да деца треба чешће да проведу време напољу.

“Живим у иностранству. Син ми је ишао у Монтесори вртић. Сваки дан пола сата преподне и пола сата поподне деца се играју у дворишту вртића. Ако је киша облаче кабанице и гумене чизме које после сами перу од блата и остављају на своје место. Дођем у Србију кад једна моја познаница каже ја сам сина исписала из Монтесори вртића, неће он мени да пере прозоре и ваља се у блату.” – био је један од коментара.

“Радим у вртићу у скандинавској земљи. Напољу смо минимално 3 сата зими и пролеће-лето, минимум 6 сати, некада само ручамо унутра. Деца спавају на отвореном читаву годину по жељи родитеља. Нашу децу по начину облачења увек је лако препознати, деца су превише обучена, боди, једна мајица, дукс, хулахопке, панталоне и чим потрчи мокро и знојаво. Елем, деца нису ништа здравија. Прехлађена су, балава, са стомачним вирусима, али физички издржљивија! А то се манифестује касније као важан фактор у животу” – написала је једна жена на Инстаграму.

Један тата је написао своје искуство:

“Када сам дошао у Шведску, и рекао васпитачици да дете мало шмркља зато што се купала синоћ и можда је нисам добро утоплио преко ноћи, па је сад слинава, васпитачица се насмејала и рекла не може од тога да буде! Иначе моја жена је васпитач у Шведској, све што каже Јован је тачно.”

С друге стране, неки су коментарисали да то не може да се пореди и дискутовали о томе ко је одговоран, васпитачи или родитељи:

“Буне се васпитачи, не родитељи. Њима не одговара.”

“У нашем вртићу се труде да их изводе колико могу, али једна је васпитачица на 30 деце, тако да то није увек могуће.”

“Не само да се буне родитељи… већ имамо све више васпитача лењих и неспретних да исту ту децу чувају гледају и трче за њима док су напољу…” – био је један од коментара.

Извор: Yumama/Зелена учионица