Држање бебе у наручју утиче на развој њеног мозга, доказала су истраживања

Добра вест за све оне који у свом окружењу имају бар једног рођака, пријатеља, комшију, који вам без повода и преке потребе „саветује“ да бебу не треба да навикавате „на руке“.

Наиме, последње истраживање које су спровели стручњаци из Националне дечје болнице у Охају показује да држање бебе у наручју, нежан додир и мажење, значајно доприноси развоју мозга, посебно када је реч о бебама које су превремено рођене.

Истраживачи су испитивали 125 новорођених беба, како превремено рођених, тако и оних рођених у термину. Недоношчад су имала мању реакцију и мањи одговор на додир од беба рођених на време, посебно оне које су биле изложене одређеним медицинским процедурама.

Међутим, превремено рођене бебице које су чешће и више биле изложене нежним додирима мајке и оца, касније су показивале јачу реакцију на додир.

Др Натали Метр, која је водила цео пројекат истраживања, дала је једноставан закључак да су управо нежни додири подршке и љубави допринели развоју мозга.

„Побрините се да ваша бебица добија нежне, осећајне додире подршке. Контакт ’кожа на кожу’ је од суштинске важности који ће помоћи да се мозак ваше бебе брже развије и да реагује на начин сличан оном док су биле у мамином стомаку“, појаснила је др Метр, те додаје:

„Ако родитељи то не могу, болнице би могле да размишљају о професионалним терапеутима који би искуством додира помагали бебама у развоју.“

Дакле, додир је важан. И стога, држите вашу бебу у наручју кад год сте у прилици, нунајте је, мазите, јер додир има много већи значај на њен развој него што мислимо.

Извор: Parents.com