Metod odvikavanja od pelena „3 dana”

1 februara, 2018

Kada se radi o odvikavanju od pelena, mišljenja sam da treba pustiti dete da samo pokaže da je spremno. Kod mog sina je to bilo sa gotovo tri godine. Kada smo odlučili da smo spremni, otpočeli smo odvikavanje metodom „3 dana”. Ako ste mama koja radi, za ovu metodu će biti potrebno da uzmete slobodne dane. Ili da jedan spojite s vikendom. Zašto? Zato što će za tri dana biti potrebno da budete sve vreme zajedno, u svom domu, bez izuzetka.

„Neće biti lako posvetiti 72 sata u potpunosti i samo detetu. To znači da nema ni kuvanja, ni čišćenja ni poseta prijatelja. Ni serije koju možda pratite. Nisam preterala kad sam rekla da ćete bukvalno svaki minut budnog vremena provoditi uz dete ta tri dana koliko traje odvikavanje.”, kaže Lora Džensen, autor ovog metoda odvikavanja.

Moraćete sve da isplanirate i završite unapred – kupovina, obroci, veš, čišćenje. Budite spremni da se sve vreme igrate, bojite, gledate crtaće i jednostavno uživate u zajedničkom vremenu sa svojim detetom.

Ako imate stariju decu, pokušajte i da organizujete njihovo čuvanje.

Šta će vam biti potrebno

Veeelike majice za dete. A ispod majice – ništa. Štos je u tome da dete shvati da nema pelene da uhvati kaku, a to bi trebalo da mu stvori potrebu da potraži drugi način da se „olakša”. U principu je bolje bez gaćica jer dete treba jasno da vidi kad mu se desi incident.

„Jer, incidenti će se događati, to je deo treninga. Deca iz toga uče.”, kaže Džensen. „Ova metoda protivi se svim vrstama kažnjavanja. Prosto ćete očistiti haos koji je dete napravilo i ohrabriti ih da sledeći put pokušaju da na vreme stignu do noše.”

Opskrbite se pićem

Izbegavam da dajem deci sokove, stvarno ih retko piju, ali za ovu priliku sam kupila nekoliko onih malih tetrapaka bez šećera. Ohrabrivala sam dete da pije više nego obično. Naravno, dete će morati da piški, a to je ono što želite da oseti, taj osećaj, potrebu.

Ako posle soka dete samo ne zatraži nošu, ohrabrite ga vi. I kada kaže ne (a hoće sigurno) recite mu da ne mora, ali samo da pokuša. Zapamtite da je to trening, a vi ste trener.

Nagrada je važna

Nabavite ono što dete voli (omiljeno voće, slatkiš, stikere, bojice…). Naravno da nećete dati nagradu svaki put, već samo kad dete piški u nošu/šolju.

A noću?

Zajedno sa dnevnom skidate i noćnu pelenu. Tako ćete biti sigurni da ne zbunjujete dete. Važno je da potpuno eliminišete taj osećaj da će nešto sprečiti nezgodu ako se upiške ili ukake, a to možete samo skidanjem dnevne i noćne pelene odjednom. Dakle, ili se toga ozbiljno uhvatite, ili ne počinjite uopšte.

Evo šta tačno treba da radite:
  • Kada se vaše dete ujutru probudi, prvog dana odvikavanja, skinite pelenu i napravite od toga veliku stvar. Neka je dete baci u kantu i kaže: „Pa-pa peleno, sad sam veliki/velika i više mi ne trebaš.”
  • Presvucite dete u jednu veliku majicu i objasnite mu da više nema pelene da uhvati pišku kad mu se piški ili kaku kad kaki, tako da će od sada ići na nošu.
  • Dajte detetu doručak i više tečnosti nego obično. Nakon 15 minuta odvedite dete do noše. Trebalo bi da bude uspešno, ako je popilo dovoljnu količinu tečnosti.
  • Nastavite sa dnevnim aktivnostima, ali upamtite, nema izlaska iz kuće tri dana. Igra, bojice, crtaći.
  • Neka tečnost detetu uvek bude na dohvat ruke i svakih 15 minuta vodite dete do noše ta tri dana.
  • Ukinite piće i grickalice posle večere.
  • Pre samog odlaska u krevet idite još jednom na nošu.
  • Probudite dete otprilike na pola spavanja i odvedite ga do noše.
  • Ponavljajte i naredna dva dana.
  • Najvažnije: Ne nervirajte se zbog nezgoda. Ponašajte se kao da to nije ništa. Jer – i nije.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama