Метод одвикавања од пелена „3 дана”

Када се ради о одвикавању од пелена, мишљења сам да треба пустити дете да само покаже да је спремно. Код мог сина је то било са готово три године. Када смо одлучили да смо спремни, отпочели смо одвикавање методом „3 дана”. Ако сте мама која ради, за ову методу ће бити потребно да узмете слободне дане. Или да један спојите с викендом. Зашто? Зато што ће за три дана бити потребно да будете све време заједно, у свом дому, без изузетка.

„Неће бити лако посветити 72 сата у потпуности и само детету. То значи да нема ни кувања, ни чишћења ни посета пријатеља. Ни серије коју можда пратите. Нисам претерала кад сам рекла да ћете буквално сваки минут будног времена проводити уз дете та три дана колико траје одвикавање.”, каже Лора Џенсен, аутор овог метода одвикавања.

Мораћете све да испланирате и завршите унапред – куповина, оброци, веш, чишћење. Будите спремни да се све време играте, бојите, гледате цртаће и једноставно уживате у заједничком времену са својим дететом.

Ако имате старију децу, покушајте и да организујете њихово чување.

Шта ће вам бити потребно

Вееелике мајице за дете. А испод мајице – ништа. Штос је у томе да дете схвати да нема пелене да ухвати каку, а то би требало да му створи потребу да потражи други начин да се „олакша”. У принципу је боље без гаћица јер дете треба јасно да види кад му се деси инцидент.

„Јер, инциденти ће се догађати, то је део тренинга. Деца из тога уче.”, каже Џенсен. „Ова метода противи се свим врстама кажњавања. Просто ћете очистити хаос који је дете направило и охрабрити их да следећи пут покушају да на време стигну до ноше.”

Опскрбите се пићем

Избегавам да дајем деци сокове, стварно их ретко пију, али за ову прилику сам купила неколико оних малих тетрапака без шећера. Охрабривала сам дете да пије више него обично. Наравно, дете ће морати да пишки, а то је оно што желите да осети, тај осећај, потребу.

Ако после сока дете само не затражи ношу, охрабрите га ви. И када каже не (а хоће сигурно) реците му да не мора, али само да покуша. Запамтите да је то тренинг, а ви сте тренер.

Награда је важна

Набавите оно што дете воли (омиљено воће, слаткиш, стикере, бојице…). Наравно да нећете дати награду сваки пут, већ само кад дете пишки у ношу/шољу.

А ноћу?

Заједно са дневном скидате и ноћну пелену. Тако ћете бити сигурни да не збуњујете дете. Важно је да потпуно елиминишете тај осећај да ће нешто спречити незгоду ако се упишке или укаке, а то можете само скидањем дневне и ноћне пелене одједном. Дакле, или се тога озбиљно ухватите, или не почињите уопште.

Ево шта тачно треба да радите:
  • Када се ваше дете ујутру пробуди, првог дана одвикавања, скините пелену и направите од тога велику ствар. Нека је дете баци у канту и каже: „Па-па пелено, сад сам велики/велика и више ми не требаш.”
  • Пресвуците дете у једну велику мајицу и објасните му да више нема пелене да ухвати пишку кад му се пишки или каку кад каки, тако да ће од сада ићи на ношу.
  • Дајте детету доручак и више течности него обично. Након 15 минута одведите дете до ноше. Требало би да буде успешно, ако је попило довољну количину течности.
  • Наставите са дневним активностима, али упамтите, нема изласка из куће три дана. Игра, бојице, цртаћи.
  • Нека течност детету увек буде на дохват руке и сваких 15 минута водите дете до ноше та три дана.
  • Укините пиће и грицкалице после вечере.
  • Пре самог одласка у кревет идите још једном на ношу.
  • Пробудите дете отприлике на пола спавања и одведите га до ноше.
  • Понављајте и наредна два дана.
  • Најважније: Не нервирајте се због незгода. Понашајте се као да то није ништа. Јер – и није.