Naučnici tvrde: Srednja deca su najuspešnija u porodici

18 marta, 2016
 
Ova deca navikla su da “čekaju svoj red” pa su zbog toga skromnija, upornija pa i ambicioznija. Nisu poput druge dece toliko vezana za dom i lakše se osamostaljuju.
porodi
Godinama su psiholozi i naučnici uveravali da je srednjoj deci najteže prilikom odrastanja,  da su povučenija i manje uspešna od svoje mlađe ili starije braće, međutim to nije tačno, tvrde edukacijski i vaspitni psiholozi Ketrin Salmon i Katrin Šuman.
Ove dve doktorke istražile su brojne porodice, uporedile uspehe srednje naspram druge dece i primetile da ona imaju veću verovatnoću za uspeh od druge dece. Tako su od svih američkih predsednika od 1787, njih 52 odsto bili srednja deca, uključujući Tomasa Džefersona, Abrahama Linkolna, Džona Kenedija i druge.
Jedna od autorki knjige “Tajna moć srednje dece”,Katrin Šuman objašnjava da su srednja deca manje konzervativna i nisu toliko vezana za hijerarhiju kao njihova braća i sestre. Takođe, vrlo im je važno prijateljstvo i mišljenje drugih, pa zbog toga lako postaju omiljeni u društvu.
Srednja deca pre se odsele od roditelja i započinju život u drugom gradu, pa su u tom smislu preduzetnija, a njihovo brzo napredovanje u karijeri dokazuju da su spremni da se izbore za sebe.
– Ambicija je osobina koju dele srednja deca, a ona je nastala kao rezultat borbe za roditeljsku naklonost – rekla je Šuman.
Njena koleginica Salamon smatra da su srednja deca navikla da čekaju svoj red u porodici, pa tako čekaju na red da dobiju pohvale i utehu. Zbog toga su skromnija, upornija i promišljenija, što su odlični kvaliteti za lakše snalaženje u životu.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


2 komentara na "Naučnici tvrde: Srednja deca su najuspešnija u porodici

  1. Jojo kaže:

    Tacno!Starija sestra pored 3 deteta jos uvek je zavisna od majke,svakog dana po vise puta je zove,mladja je tek prica!Moje su i najbolje za mene,ali ponelad se pitam jesam li zamenjena u porodilistu .Dodajte da ta ista srednja deca imaju najmanje ljubavi ,kao sto bi rekla moja majka,lako je sa tobon,ti uvek nadjes put,a one ne….

    1. Mama 1 kaže:

      Mozda je ovo tacno u Americi, ne znam. Ali na prostoru Balkana, a znam puno porodica iz Srbije, Crne Gore, Bosne i Hercegovine zakljucujem da je ovo cista glupost. Naravno da ima srednje dece koja su uspesnija od svoje brace i sestara, ali ima mnogo i onih koji to nisu ( mnogo vise medju osobama koje ja poznajem). Ne znam zasto se kod nad objavljuju istrazivanja koja se vrse u Americi ili u Zapadnoj Evropi, kada smo mi skroz drugog mentaliteta, nizeg standarda, i ti rezulati su kod nas tesko primenjivi.

Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama