Milan Pašić: Kombinovanje odeljenja u interesu đaka, i predškolci u učionici sa đacima različitih razreda

12 avgusta, 2022

Nova odredba u Zakonu o osnovnom obrazovanju ne predstavlja obavezu, već daje mogućnost direktorima da spajaju učenike različitih razreda, kaže pomoćnik ministra prosvete Milan Pašić za Politiku.

Direktori osnovnih škola dostavljali su do početka ove sedmice nadležnim školskim upravama predloge za formiranje odeljenja u Srbiji, a da li su i u koliko osmoletki spojeni razredi u Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja znaće u drugoj polovini avgusta.

Mogućnost da direktori od 1. septembra spoje odeljenja različitih razreda u kojima ima po nekoliko učenika predviđena je poslednjim izmenama Zakona o osnovnom obrazovanju i vaspitanju. Pašić naglašava da je ovaj predlog došao od zaposlenih u školama i dodaje da u praksi kontinuitet rada u osmoletkama s kombinovanim odeljenjima ima dugu tradiciju u sredinama s malim brojem učenika.

– Ovaj model nastave ne podrazumeva gašenje škola. To nam uopšte nije cilj. Ovakva nastava je prisutna u našem obrazovanju, onoliko koliko je i organizovano školovanje na ovim prostorima. Pojedina istraživanja su pokazala da ne postoje značajne razlike u uspehu učenika na kraju osmog razreda koji su pohađali kombinovana odeljenja u odnosu na đake u homogenim odeljenjima. Za realizaciju nastave u kombinovanom odeljenju ključna je kvalitetna priprema nastavnika, fleksibilnost, stručnost i odgovornost, a u skladu sa autonomijom koju ima u njenoj realizaciji – ističe Pašić.

Postoje sredine u Srbiji u kojima je, kaže, kombinovana nastava, realnost i potreba. Podseća da direktor škole treba da organizuje obrazovno-vaspitni rad u najboljem interesu učenika, pa je zakonom data mogućnost formiranja kombinovanih odeljenja.

– To nije nametnuto kao obaveza. A to da li će odeljenje biti kombinovano ili ne, to razmatra direktor sa svojim stručnim timom – napominje Pašić.

Kombinovano odeljenje je, prema Pašiću, pogodna sredina za razvijanje samostalnosti i kreativnosti đaka, individualnog pristupa u nastavi, tematskog planiranja, integrativnog i kooperativnog učenja, a smena direktne i indirektne nastave i kombinacija različitih oblika rada čine je dinamičnijom i raznovrsnijom.

– Ukoliko budemo imali u jednom odeljenju, na primer, dva učenika različitog razreda petaka i osmaka, imaće jedan zajednički čas geografije, dok će učenik osmog u skladu sa specifičnostima rasporeda časova imati još jedan čas tog predmeta – pojašnjava Pašić.

Dodaje da je izmenama zakona data mogućnost koja ranije nije postojala da i predškolci u seoskim sredinama mogu da pohađaju predškolski pripremni program u seoskoj školi, u učionici zajedno sa đacima različitih razreda, ukoliko je predškolska ustanova previše udaljena, pa odlazak do nje za njih i roditelje predstavlja poteškoću.

Na pitanje da li direktori koji imaju odeljenja različitih razreda sa po dva-tri učenika mogu da izaberu da ih ne spoje, Pašić odgovara da naši direktori poštuju i primenjuju odredbe zakona i podzakonskih akata, pa i u ovom delu. A da u izuzetnim slučajevima, sagledavajući rad osmoletke, školska uprava može da da saglasnost da škola ne formira kombinovano odeljenje u narednoj školskoj godini.

Najnovija priča o spajanju odeljenja je jedan od tri razloga zbog kojih Unija sindikata prosvetnih radnika Srbije (USPRS) najavljuje početak školske godine uz štrajk.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama