Milorad Antić: Štrajk nije uspeo, jer nije zadat udarac ministru

6 septembra, 2018
Vesna Vojvodić Mitrović iz Granskog sindikata prosvetnih radnika Srbije “Nezavisnost” podsetila je da je jedan od zahteva prosvetara da se ne uvodi Zakon o javnim službama jer daje ovlašćenje direktoru da ukoliko se njemu ne dopada ono što ona priča, može da je pošalje 50 kilometara dalje

Štrajk prosvetnih radnika je tema na početku skoro svake školske godine, a jedan od glavnih zahteva prosvetara je da se ne uvodi Zakon o javnim službama od 1. januara 2019, jer je to, kako su rekli, zakon o zabrani “dugih jezika”.
Kako je na TV Prva objasnila Vesna Vojvodić Mitrović iz Granskog sindikata prosvetnih radnika Srbije “Nezavisnost”, taj zakon daje ovlašćenje direktoru da ukoliko se njemu ne dopada ono što ona priča, direktor može da je pošalje 50 kilometara dalje.
“Pa kada se budem 100 kilometara klackala do posla, neću više imati dugi jezik”, rekla je ona.
Dodala i da je, kada je reč o štrajku prosvetara, postoje simptomi koji ukazuju na veliki problem u društvu koji ne tretira obrazovanje kako bi trebalo.
“Štrajk je samo jedan od oblika nepristajanja na poziciju koju nam vlast nameće u društvu”, istakla je ona.
Sa druge strane, predsednika Foruma srednjih stručnih škola Milorad Antić je rekao da stvar treba da se kaže direktno u lice i da su problem i sindikati koji nisu jednoglasni.
“Neko napušta čas 15 minuta ranije, neko ostaje kasnije, neko 45 minuta. Ovo nije štrajk, ovo je haos i mora unapred da se dogovore. Direktori okrenu leđa, pa se prave “Toše” i ludi, pa neko štrajkuje i sam odredi vreme i izađe sa časa, ili sedi u zbornici, a u to vreme se pravi haos u školi, deca šetaju po hodnicima, viču, rade šta hoće”, rekao je on.
Problem je, kake je dodao, što ne štrajkuju svi u isto vreme.
“Štrajk nije uspeo, jer nije zadat udarac ministru”, rekao je on.
Vojvodić Mitrović smatra da direktori treba da se brinu za taj “haos” po hodinicima.
“Direktor se ničim izazvan vine u 11. platnu grupu, a ništa ne radi dok se ista ta deca šetaju po školi”, rekla je ona.
Antić je odgovorio da on priča iskreno šta se dešava po zbornici i da sindikati nisu međusobno saglasni i organizovani, neko štrajkuje prvih 15, nego zadnjih 15 minuta.
“Prosvetni radnici masovno poklanjaju ocene, onda su društvene vrednosti maksimalno poremećene. Mi smo imali školstvo najbolje u Evropi”, rekao je on.
Na pitanje da li i on poklanja ocene, odgovorio je: “Da, i ja ih poklanjam”.
Vojvodić Mitrović je objasnila da je prosvetarima cilj da budu uspostavljene pravedne platne razrade i grupe.
“U medijima i društvu došlo je do zamena teza, pozicija u 8. grupi koja nam je namenjena je 0,02 procenta niža od 9. grupe”, rekla je ona.
Na pitanje da li štrajkuju samo zbog plata, ona kaže da to nije tačno, jer oni koji neće u drugu platnu grupu, tu će i ostati.
Vojvodić Mitrović je optužila ministra prosvete Mladena Šarčevoća da njegove izjave nisu koherentne.
“Čovek koji je prvo rekao ‘ja se lavovski borim’, a onda juče izjavio kako bi i on, da je s naše strane, tako radio – to je šum u komunikaciji, čovek vidi dve strane”, zaključila je ona.
Izvor: Nedeljnik

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Jedan komentar na "Milorad Antić: Štrajk nije uspeo, jer nije zadat udarac ministru"

  1. B kaže:

    Školstvo nam jeste bilo najbolje u Evropi, a i šire od “starog kontinenta”, daleko šire. E, onda je počela “demokratizacija”, “bolonjizacija”, … i konačno evo i “digitalizacija”. Sve na stari, dobri, pomodarsko-samoponižavajuće-snishodljivo-nemoralni, srpski način.
    Interesne grupe radnika u prosveti sebe nazivaju sindikatima. Koliko ih samo ima. Da zaista ovde postoji ljudski potencijal radnika u prosveti, njihova bi sindikalna organizacija bila jedna, jedinstvena za celu državu. Kao takva bi mogla u svakom trenutku da “zvekne šamarčinu” državi kada god to ova zasluži. Na žalost, nema ovde više štofa za to.

Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama