Министар каже касниће неки уџбеници, "процедуре споре"

Министар просвете Младен Шарчевић изјавио да ће нека издања уџбеника каснити пошто морају бити испоштоване процедуре које су јако споре.

Шарчевић је у Крагујевцу објаснио да уџбеници неће много каснити и замолио за разумевање, јер како је рекао, Министарство је изабрало да уместо кашњења од годину дана, уџбеници касне само неколико дана.
„Код нас се стално губила школска година. Друге делатности немају 1. септембар, нити 1. октобар. И ако све залете направите на време, ви тачно изгубите годину дана. Морали смо да продјемо процедуру, шта мора да се поправи, шта мора да се врати и то је нешто што ће минимално утицати на ту причу“, казао је Шарчевић.
На питање новинара зашто је српско тржиште преплављено хрватским издавачима, Шарчевић је одговорио да и српски издавачи могу да оду и на хрватско, бугарско, турско тржиште јер им је доступно тржиште целе Европе.
„Србија је приближавањем Европи потписала многа акта. Значи, још 2015. је могло да се уреди тржиште уџбеника на начин да буде либерално. Значи, тако да је тада и наш Завод за уџбенике требало да се трансформише, дан данас се није трансформисао, и да конкурише на другим тржиштима“, рекао је Шарчевић.
Он је додао да су сви издавачи у Србији у смислу аутора и рецензената српски и да су новим изменама закона „спасени“ издававчи који имају мале тираже.
„Да то нисмо урадили, сад би Завод за уџбенике био потпуно затворен и многи други, што није фер. Имате малих издавача који имају фантастична издања, а немају капацитет да раде на велико. Спасили смо нискотиражне, уџбенике за мањине, за децу с посебним потребама тиме што смо формирали посебан фонд“, рекао је Шарчевић.
Како је објаснио, уведене су новине у дистрибуцији уџбеника чиме ће значајно појефтинити промет, а отворен је и простор за дигиталне уџбенике.

Извор: Бета