Ministar kaže kasniće neki udžbenici, "procedure spore"

21 avgusta, 2018

Ministar prosvete Mladen Šarčević izjavio da će neka izdanja udžbenika kasniti pošto moraju biti ispoštovane procedure koje su jako spore.

Šarčević je u Kragujevcu objasnio da udžbenici neće mnogo kasniti i zamolio za razumevanje, jer kako je rekao, Ministarstvo je izabralo da umesto kašnjenja od godinu dana, udžbenici kasne samo nekoliko dana.
“Kod nas se stalno gubila školska godina. Druge delatnosti nemaju 1. septembar, niti 1. oktobar. I ako sve zalete napravite na vreme, vi tačno izgubite godinu dana. Morali smo da prodjemo proceduru, šta mora da se popravi, šta mora da se vrati i to je nešto što će minimalno uticati na tu priču”, kazao je Šarčević.
Na pitanje novinara zašto je srpsko tržište preplavljeno hrvatskim izdavačima, Šarčević je odgovorio da i srpski izdavači mogu da odu i na hrvatsko, bugarsko, tursko tržište jer im je dostupno tržište cele Evrope.
“Srbija je približavanjem Evropi potpisala mnoga akta. Znači, još 2015. je moglo da se uredi tržište udžbenika na način da bude liberalno. Znači, tako da je tada i naš Zavod za udžbenike trebalo da se transformiše, dan danas se nije transformisao, i da konkuriše na drugim tržištima”, rekao je Šarčević.
On je dodao da su svi izdavači u Srbiji u smislu autora i recenzenata srpski i da su novim izmenama zakona “spaseni” izdavavči koji imaju male tiraže.
“Da to nismo uradili, sad bi Zavod za udžbenike bio potpuno zatvoren i mnogi drugi, što nije fer. Imate malih izdavača koji imaju fantastična izdanja, a nemaju kapacitet da rade na veliko. Spasili smo niskotiražne, udžbenike za manjine, za decu s posebnim potrebama time što smo formirali poseban fond”, rekao je Šarčević.
Kako je objasnio, uvedene su novine u distribuciji udžbenika čime će značajno pojeftiniti promet, a otvoren je i prostor za digitalne udžbenike.

Izvor: Beta

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


2 komentara na "Ministar kaže kasniće neki udžbenici, "procedure spore"

  1. Sankilot kaže:

    I posle će kao i obično nastavnici biti krivi.

    1. Mungos kaže:

      Neće nastavnici nego deca. Njih će da gnjavite.

Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama