Ministar o štrajku i povišici: Sindikati manipulišu

decembar 10, 2018

Ministar prosvete Mladen Šarčević kaže da nema razloga za protest prosvetara koji je najavljen za sutra, i dodao da su prosvetni radnici imali četiri povećanja plate u poslednje dve godine – prvo četiri, pa šest, 10 i sada devet odsto.

On je za Tanjug rekao da su mu “čudni razlozi za protest i štrajk”, da se kao jedan od razloga navodi odlaganje Zakona o platnim razredima za godinu dana, a da su baš zbog tog zakona prosvetari štrajkovali u septembru i oktobru.

To što sindikati tvrde da im je obećano povećanje plate od 14,67 odsto, a da su dobili devet odsto, ministar kaže da je to “igra reči i manipulacija”.

“Rečeno je ako počne primena zakona o platama i platnim razredima, tada bi povećanje bilo 14 odsto. Ne može se primeniti ta kvota plate, pošto zakon nije usvojen. Sada manipulišete tako što vadite iz jednog koša, stavljate u drugi i pravite neku novu istinu, e to je manipulacija”, poručio je ministar prosvetnim radnicima.

Dodaje da pregovori o kolektivnom ugovoru s prosvetarima tek predstoje, da predstavnici sindikata imaju neke svoje predloge koji će biti analizirani ove nedelje s predstavnicima Ministarstva prosvete.

“Videćemo mogućnosti države, za šta ministarstvo finansija ima para, ali i da sagledamo koja su iskustva i evropskih zemalja i pogledamo da li su zahtevi maksimalni ili su realni. Biće ovim ugovorom još dosta toga dobrog predviđeno”, naglasio je ministar.

On je dodao da zbog toga ne vidi razlog da se štrajkuje unapred, za nešto što se nije desilo. Kako kaže, nezadovoljstvo prosvetnih radnika traje godinama i da je on za to da se ono trajno reši.

“Bio sam optimista da će se ono brže rešiti. I dalje sam optimista. Potrebno je malo strpljenja. Ono što ljudi treba da shvate jeste da država u ovom trenutku može toliko”, istakao je Šarčević.

On je ocenio i da među sindikatima ima “malo borbe za prevlast, koji će biti jači i koji će biti reprezentativan”, i ukazao da prosvetni radnici nisu poslušali svoje sindikalne lidere tokom prošlog štrajka upozorenja i da se odazvalo samo 20 odsto škola u Srbiji.

“Pregovaramo sa vladom o Zakonu o platnim razredima i imamo tvrde pozicije. Kada se zakon donese znaćemo kada će početi primena i tada će biti sredstva. U nekom delu razumem moje kolege, ali mislim da su ovi razlozi, posebno za izradu posebnog kolektivnog ugovora, besmisleni jer se na njemu radi”, istakao je ministar.

Pregovorima o platnim razredima, smatra, došli su do dobrih rešenja a to je da u višim platnim razredima budu prosvetari koji rade u otežanim uslovima, koji imaju pedagoška zvanja, odeljenske starešine.

Izvor: Tanjug

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


2 komentara na "Ministar o štrajku i povišici: Sindikati manipulišu

 1. Jelena kaže:

  Da li će povišicu dobiti i prosvetni radnici na trudničkom bolovanju?

 2. Jana kaže:

  Kada smo jesenas strajkovali zbog lose jonstruisanih platnih razreda, ministar je rekao: sto sada strajkujemo kad je nacrt gotov, trebalo je RANIJE da se strajkuje, dok nije posao zavrsen.
  Sada kaze: “da zbog toga ne vidi razlog da se štrajkuje unapred, za nešto što se nije desilo”!!!
  Kad li je po njemu pravo vreme za strajk?
  Covek svakon svojom izjavom demantuje samoga sebe. Sto bi nas narod rekao: ne moze da se okrene u jednoj pameti.

Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama