Министар о штрајку и повишици: Синдикати манипулишу

10 децембра, 2018

Министар просвете Младен Шарчевић каже да нема разлога за протест просветара који је најављен за сутра, и додао да су просветни радници имали четири повећања плате у последње две године – прво четири, па шест, 10 и сада девет одсто.

Он је за Танјуг рекао да су му “чудни разлози за протест и штрајк”, да се као један од разлога наводи одлагање Закона о платним разредима за годину дана, а да су баш због тог закона просветари штрајковали у септембру и октобру.

То што синдикати тврде да им је обећано повећање плате од 14,67 одсто, а да су добили девет одсто, министар каже да је то “игра речи и манипулација”.

“Речено је ако почне примена закона о платама и платним разредима, тада би повећање било 14 одсто. Не може се применити та квота плате, пошто закон није усвојен. Сада манипулишете тако што вадите из једног коша, стављате у други и правите неку нову истину, е то је манипулација”, поручио је министар просветним радницима.

Додаје да преговори о колективном уговору с просветарима тек предстоје, да представници синдиката имају неке своје предлоге који ће бити анализирани ове недеље с представницима Министарства просвете.

“Видећемо могућности државе, за шта министарство финансија има пара, али и да сагледамо која су искуства и европских земаља и погледамо да ли су захтеви максимални или су реални. Биће овим уговором још доста тога доброг предвиђено”, нагласио је министар.

Он је додао да због тога не види разлог да се штрајкује унапред, за нешто што се није десило. Како каже, незадовољство просветних радника траје годинама и да је он за то да се оно трајно реши.

“Био сам оптимиста да ће се оно брже решити. И даље сам оптимиста. Потребно је мало стрпљења. Оно што људи треба да схвате јесте да држава у овом тренутку може толико”, истакао је Шарчевић.

Он је оценио и да међу синдикатима има “мало борбе за превласт, који ће бити јачи и који ће бити репрезентативан”, и указао да просветни радници нису послушали своје синдикалне лидере током прошлог штрајка упозорења и да се одазвало само 20 одсто школа у Србији.

“Преговарамо са владом о Закону о платним разредима и имамо тврде позиције. Када се закон донесе знаћемо када ће почети примена и тада ће бити средства. У неком делу разумем моје колеге, али мислим да су ови разлози, посебно за израду посебног колективног уговора, бесмислени јер се на њему ради”, истакао је министар.

Преговорима о платним разредима, сматра, дошли су до добрих решења а то је да у вишим платним разредима буду просветари који раде у отежаним условима, који имају педагошка звања, одељенске старешине.

Извор: Танјуг

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.


2 коментара на "Министар о штрајку и повишици: Синдикати манипулишу

 1. Jelena каже:

  Da li će povišicu dobiti i prosvetni radnici na trudničkom bolovanju?

 2. Jana каже:

  Kada smo jesenas strajkovali zbog lose jonstruisanih platnih razreda, ministar je rekao: sto sada strajkujemo kad je nacrt gotov, trebalo je RANIJE da se strajkuje, dok nije posao zavrsen.
  Sada kaze: “да због тога не види разлог да се штрајкује унапред, за нешто што се није десило”!!!
  Kad li je po njemu pravo vreme za strajk?
  Covek svakon svojom izjavom demantuje samoga sebe. Sto bi nas narod rekao: ne moze da se okrene u jednoj pameti.

Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама