Ministar prosvete je uveren da će uspeti da racionalizuje stanje u školama bez velikih otpuštanja i zapošljavanja

5 avgusta, 2018

Prema najavama predstavnika vlasti i procenama sindikata, sastav školskog osoblja u učionicama, ali i van njih, biće primetno izmenjen od 1. septembra zbog „racionalizacije obrazovnih ustanova”. Tim rečima Mladen Šarčević, ministar prosvete, pojašnjava namere da od početka školske godine u Srbiji poveća broj „osoblja u nastavi”, ali i angažuje 155 dodatnih psihologa i pedagoga. Dodaje da će već po oglašavanju prvog školskog zvona uvesti red i među tetkice i domare, jer se njihov broj i obim poslova nerealno razlikuju u osnovnim i srednjim školama. Još pre dvadesetak dana ministar je rekao da je nelogično što su neusaglašeni kriterijumi i pravilnici nalagali da tetkice u osnovnim školama čiste 400, a u srednjim 200 kvadrata prostora, a ovih dana je za „Politiku” potvrdio da se to mora ispraviti.

U ranijem periodu napravljen je loš pravilnik o finansiranju srednje škole, pa je, kaže Šarčević, tamo gotovo dupliran broj pomoćnog osoblja u odnosu na realne potrebe. Najavljuje da će uskoro povući poteze kojima će samo da usaglasi taj dokument sa Pravilnikom o finansiranju osnovne škole i ujednači kriterijume za angažovanje zaposlenih u svim školskim ustanovama. Ministar nije želeo da precizira šta to znači.
– Vesti o otpuštanju tetkica i domara su sindikalna priča. Ne znam zašto se diže prašina oko toga, nikoga nećemo otpustiti. Ukupan broj zaposlenih neće biti primetno menjan, samo će neki biti preraspoređeni. Treba nam više osoblja u nastavi u gimnazijama na svim nivoima, jer se povećava fond časova, nedostaju nam stručni saradnici na časovima, kao i kadar za uvođenje bilingvalne nastave. Racionalizacija će biti uvedena tamo gde tako mora. Samo ćemo kapital koji imamo drugačije raspodeliti, ali ne i povećavati broj zaposlenih – ističe Šarčević i dodaje da od 1. septembra neće biti otpuštanja nastavnika, ali će „neki od njih kao tehnološki viškovi biti raspoređivani na druga radna mesta”.
Ministar prosvete ističe da su se njegove najave povećanja broja školskih psihologa i pedagoga slučajno podudarile sa osnivanjem Komisije za prevenciju narkomanije u školama i najavljenim merama ovog tela Vlade Srbije koje podrazumevaju veće angažovanje baš navedenog kadra.
– Moji prethodnici su smanjili broj logopeda, psihologa i pedagoga u školama. Ja samo vraćam ono što je bilo nekad, jer je bilo razumnije i pametnije od sadašnjeg stanja, koje sam nasledio. Ne povećavamo njihov broj zbog prevencije narkomanije i nasilja u školama. Mi smo ovo i pre godinu dana planirali usvajanjem Zakona o osnovama vaspitanja i obrazovanja, koji insistira na povećanju kvaliteta nastave i karijernom vođenju svakog učenika. Oni su potrebni da to ostvarimo, što je i mnogo bitnije ako gledamo dugoročno. To, međutim, ne znači da su prevencije narkomanije i nasilja nebitne i da nećemo i na njima raditi – pojašnjava Šarčević.
I sindikalci su usaglašeni sa ministrom da je drastično smanjenje broja logopeda, psihologa, pedagoga, ali i sekretara u školama na početku školske 2016/2017. godine „pogrešan put kojim se krenulo u prosveti”. Jasna Janković, predsednik Unije sindikata prosvetnih radnika, ističe da je svakog 1. septembra u struci sve više tehnoloških viškova.
– Hajde i da razumemo donekle da se zbog smanjenja broja đaka umanjuje potreba za nastavnim kadrom, ali mi nije jasno što im smeta nenastavno osoblje. Gotovo su ukinuti logopedi u školama, svaka školska uprava ima po jednog, dva takva stručnjaka. To je sramota srpske prosvete, jer se neki manji govorni problemi, pa čak i kotrljajuće r, mogu ispraviti do 18. godine. Naša deca i nacija govore sve gore. S druge strane, nasilja u školama je sve više, neophodni su pedagozi i psiholozi. Odlično je ako je ministar konačno shvatio šta treba da popravi, pozdravljamo taj potez, ali se pribojavamo drugog dela priče, koji se odnosi na pomoćno osoblje. Svako ko je išao u školu zna koliko je bitna tetkica, srednje stručne škole moraju se čistiti i više puta u toku dana, pa neće valjda majke da dođu i počiste za decom – pita Jankovićeva.
Sindikalci ističu da se prema aktuelnom pravilniku tetkice plaćaju po kvadraturi škole i nadaju se da ministrove najave ne znače i da će onima koje čiste 200 kvadrata u srednjim školama prepoloviti platu, jer ne brinu o 400 kvadrata kao u osnovnim. Jankovićeva se pribojava da će racionalizacija doneti i problem sa domarima u školama.
– Dovešće do toga da jedan domar radi u tri škole, a naši nadređeni nekada zaborave da Srbija nije Beograd i da nemaju sve škole daljinski sistem grejanja. Šta ćemo da radimo kada dođe zima, a domar bude zadužen za škole u različitim selima, pa ne može svaki dan da stigne da ih obiđe. Apelujem na nadležne da pre nego što sneg zaveje sela razmisle o tome, da se đaci ne smrznu. Naš sindikat se pribojava da ove najave ministarstva vode ka 2.500 do 3.000 tehnoloških viškova zaposlenih u prosveti u nastavi i van nje – naglašava Jankovićeva.
Autor: Dragana Jokić-Stamenković
Izvor: Politika

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Jedan komentar na "Ministar prosvete je uveren da će uspeti da racionalizuje stanje u školama bez velikih otpuštanja i zapošljavanja"

  1. Ivica M. kaže:

    Ministar je “genije”. Nastavnicima su vezane ruke po pitanju bezobraznih i nevadpitanih đaka. Deci su data sva prava i odlično su obaveštena o svojim pravima, ali se slučajno ili namerno zaboravilo da se toj deci pomene da prava proističu iz obaveza i da pored svojih prava imaju i svoje obaveze.

Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama