Министар просвете о обустави наставе: Ти часови морају да се надокнаде, Закон је јасан, не знам коме помаже тотална обустава

децембар 1, 2022

Ауторитет наставника је у великој мери угрожен, сматра министар просвете Бранко Ружић. Али кад говоримо о насиљу према наставницима, министар за ТВ Н1 каже да подаци говоре да тог насиља има у најмањем проценту. Прошле године пријављено је шест, ове године до сада два случаја, што не значи да није било више.

– Ја сам уверен да нам то говори да ти људи гледају на ту децу као на своју. Али позивам родитеље да размисле мало о тој првој кући јер не каже се џабе “кућно васпитање”. Одговорност носимо сви ми и ако мислимо да ће једно министарство да реши друштвени проблем, ако неко мисли да ће штрајк да реши насиље – неће.

Министар апелује на оне који се опредељују за штрајк да поведу рачуна о томе да то што раде буде у складу са законом.

– Апелујем на њих да буду свесни чињенице да постоје различити видови протеста који неће ни на који начин нарушити одредбе Закона о штрајку, Закона о основама система образовања и васпитања и који неће довести нас у незгодну позицију да сада санкционишемо оне који не поштују минимум процеса рада, каже Ружић.

На питање о претњама појединих директора наставницима да могу остати без посла уколико ступе у тоталну обуставу рада, министар каже да је Закон јасан и да ту “нема шта да се прети”.

– Прочитате закон и видите шта вас следује ако прекршите закон. Ако је орган руковођења, а то је директор, упознат са одредбама Закона, а верујем да јесте, знају шта је, тако да нема потребе да било коме претите. Закон о штрајку јасно дефинише шта је минимум просеца рада, то значи да могу да држе час 30-40 минута, а тотална обустава не знам коме помаже, јер ти часови морају да се надокнаде. Значи можете да протестујете викендом. Тада се не ради, је л тако, па нећете угрозити децу и терати их да те часове надокнађују. Сваки синдикат има право да изађе са својим ставом, али мислим да је лоше да се крши закон. – сматра министар.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама