Министар просвете о зараженима у школама и преласку на ОНЛАЈН НАСТАВУ

23 фебруара, 2021

Према подацима, прве недеље фебруара коронавирусом инфицирало се 806 ђака основних школа, или 0,15 одсто од 524.000 основаца, док је међу запосленима у основном образовању регистровано 557 инфицираних, или 0,8 одсто запослених.

Када је реч о средњошколцима, њих 655 се заразило коронавирусом у истом периоду, што је 0,27 одсто, док је од 35.400 запослених у средњошколском образовању 310, или 0,87 било позитивно на коронавирус.

Министар просвете, науке и технолошког развоја Бранко Ружић каже да се ситуација свакодневно прати, а да је, према подацима, видљив благи пораст новооболелих код средњошколске популације, али он не прелази ни 1% укупног броја ђака у средњим школама.

– Подаци нису толико алармантни, али су свакако рефлексија продуженог викенда и празника. Образовни систем је од почетка показао велики отпор. Кризни штаб ће сутра заседати, а медицински део је тај који је кредибилан и који ће одлучити о евентуалним новим мерама – каже Ружић за ТВ Вести.

Каже да су тренутни подаци о епидемиолошкој ситуацији у Србији аларм за све нас, па тако и за образовни систем. Недопустиво је, каже, да сведочимо пуним клубовима и кафићима јер су то места на којима је пренос вируса најучесталији. Зато сматра да терет не треба да падне на образовни систем.

– Сматрам да, уколико постоји потреба, не треба да пребацимо средњошколце на онлајн наставу јер, ако им је дозвољено да излазе и иду по клубома, шта смо постигли? – запитао је министар.

Када је реч о преласку на онлајн наставу, каже да за сада не види епидемиолошке показатеље за тај корак. Објашњава да одлуку о преласку на часове од куће не доноси он, већ је предлаже медицински део кризног штаба и то је, каже министар, сасвим природно.

– Не могу ја да судим о нечему што није моја специјализација, а зато је важно да не дозволимо да нам се доказају овакве журке које смо имали прилике да видимо. Када погледамо бројке по средњим школама, евидентно је да је увек од 40 до 44% заражених у Београду и то је нешто што треба је оријентир, јер је јасно да у урбаној средини долази до повећаног заражавања – каже министар.

Истиче да школе имају сву заштитну опрему, средства за дезинфекцију и слично, чиме је показана адаптибилност, а пре свега захваљујући квалитету који поседују деца – дигиталној описмењености – изјавио је министар.

 

Извор:  “ТВ Вести”

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама