Министар просвете: Од септембра покрећемо пројекат целодневне наставе и једносменског рада у школама

28 марта, 2019

Министар просвете, науке и технолошког развоја Младен Шарчевић и директор Тениског савеза Србије Мирко Петровић потписали су данас у Београду Меморандум о сарадњи чији је циљ да се тенис приближи ученицима нижих разреда основних школа, као ваннаставна активност.

Фото: МПН

Ученици ће моћи да науче да играју тенис на тениским теренима тениских клубова у Србији и теренима који се налазе у школама без икаквих трошкова.

Министар Шарчевић рекао је да је веома значајно да се спорт што више приближи деци и указао на велики значај овог пројекта у склопу пројекта увођења једносменског рада у школама..

– Ми од септембра покрећемо пројекат који се зове целодневна настава и једносменски рад у школама. То је превиђала и стара стратегија образовања, али није била урађена Мрежа школа, рекао је он након потписивања споразума у просторијама Министарства просвете, науке и технолошког развоја.

Шарчевић је оценио да се увођеном једносменског рада ствара и идеалан простор за спорт.

Према његовим речима, на основу мреже школа поред организације простора биће направљена и јасна организација рада и активности у установама укључујући и исхрану ученика у школи, учење, спорт, бављење информационим технологијама и свим другим вештинама и компетенцијама.

Шарчевић је навео да спорт у школи није само присутан кроз наставу физичког васпитања која је у редовном распореду.

Сад је сваки дан могућ спорт. Сада су могући и други спортови осим кошарке… попут џудоа, тениса, казао је Шарчевић и додао да је Министарство просвете потписало више меморандума са различитим спортским савезима из Србије.

Директор Тениског савеза Србије рекао да ће прве школе бити одабаране септембру и захвалио Министарству просвете што је подржало овај развојни пројеката.

Свакој школи ћемо дати 100 лоптица, 16 рекета, две мреже и обезбедити једног или два тренера. То могу бити професори физичког, ако прођу нашу едукацију и лиценцу. Ми већ имамо 170 тренера који су прошли обуку по стандардима Међународне тениске федерације за рад са децом млађих категорија, рекао је Петровић.

Он је објаснио да је ово део пројекта који спроводи Међународна тениска федерација и Тениски савез Србије „Тенис 10“.

Желимо да тај програм проширимо на школе. Циљ нам је да децу приближимо што више спорту, тенису као лепом спорту, да деца науче основна правила и основне ударце, навео је Петровић.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


4 коментара на "Министар просвете: Од септембра покрећемо пројекат целодневне наставе и једносменског рада у школама

 1. Проф каже:

  Ма да,ми радимо у три смене јер немамо другог посла..Треба градити више мањих објеката да би се реализовао једносменски рад…А у Србији се школе затварају.Одељења по 30 ђака…Треба ограничити бројђака 20-25,градити школе и сместиће се сви пре подне.

 2. Vesna каже:

  E,svasta!Neko je za sah,neko za balet,kosarku,plivanje…Fabrikovati Djokovice?…Glupost!

 3. Tanja каже:

  A što ne golf i polo? Sa kojih to visina treba da spustimo našeg ministra da bi shvatio da postoje i škole sa odeljenjima od 30 učenika sa po 6 odeljenja u generaciji? Ne možemo ni u 2 smene da sve dobro odradimo…

 4. Nastavnik каже:

  Ministre, ministre… kad si posetio neku prosečnu školu? Da vidiš uslove u kojima deca provode časove i slobodno vreme… nema prostora ni igla da padne, uzeli su sve pare koje su škole zaradjivale izdavanjem prostora, ne daju para ni za krede i sundjere… a o tome da nema dovoljno učitelja za boravak, jer je zabrana primanja (nepartijskih) kadrova, pa 50% učenika zainteresovanih za boravak odbijamo… a ti pričaš o gašenju smena.

Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама