Ministar Ružić: Ceo sistem, naravno, neće preći na onlajn, učenike nižih razreda i decu u vrtićima mora neko i da čuva

23 novembra, 2020

U jutarnjem programu Radio-televizije Srbije danas su gostovali šef Delegacije Evropske unije u Srbiji ambasador Sem Fabrici i ministar prosvete Branko Ružić i tom prilikom govorili o strategiji obrazovanja u narednom periodu, a ministar se osvrnuo i na trenutno stanje u školama.

“Mi smo spremni da sprovedemo reforme, tako da budu u skladu sa našim potrebama obrazovanja i vaspitanja. S proleća će profunkcionisati jedinstveni informacioni sistem u prosveti koji će biti opredeljujući faktor za naše obrazovne politike. Digitalizacija je takođe prioritet.” – kaže ministar Ružić.

On dodaje i da će završni ispit u osnovnoj školi će biti digitalizovan, te da će lista želja biti u elektronskoj formi.

“Digitalizacija je zbog kovida sve očiglednija, a potrebne su adekvatne platforme za povezivanje učenika u ruralnim područjima. Zato ćemo sa Ministarstvom ove nedelje potpisati ugovor vredan dva miliona evra, koji smo osmislili sa UNICEF-om da učenicima predškolskih i osnovnoškolskih ustanova obezbedimo tablete. Niko neće ostati bez sredstava jer kovid stvara jaz u obrazovanju, a to moramo da sprečimo.” – objašnjava Sem Fabrici.

Kada je reč o koronavirusu, ministar kaže da brojke rastu u celom društvu, pa i u prosveti i među decom, ali su te brojke po statistici zanemarljive.

“Sistem ima jedan nivo do kog može da izdrži taj udar koji dolazi spolja, jer obrazovni sistem nije mesto gde je transmisija virusa prisutna na nekom visokom nivou. Preporuke su date od strane Kriznog štaba i na prethodnoj sednici, a Vlada će spram toga doneti adekvatne odluke.” – kaže ministar.

Kada je reč o lokalnim samoupravama gde se uvodi vanredna situacija, on objašnjava da su u obavezi da obaveste nadležne školske uprave da, ukoliko žele da se prebace na onlajn nastavu, da to mogu da urade, nakon odobrenja Ministarstva.

Ministar je i posebno naglasio da se škole nigde ne zatvaraju, samo se prelazi na onlajn nastavu.

“Ceo sistem, naravno, neće preći na onlajn. Pominje se ideja da se usklade kalendari u pogledu zimskog raspusta, da to bude od 21.12 do 20.01, a to ćemo ovih dana znati, možda već danas. Razgovaraćemo i o prelasku na onlajn nastavu za učenike srednjih škola i decu od 5. do 8. razreda.”

Što se tiče vrtića i nižih razreda osnovne škole, ne smemo zaboraviti da tu decu mora neko i da čuva, objašnjava ministar Ružić.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Jedan komentar na "Ministar Ružić: Ceo sistem, naravno, neće preći na onlajn, učenike nižih razreda i decu u vrtićima mora neko i da čuva"

  1. Aleksa kaže:

    ”Što se tiče vrtića i nižih razreda osnovne škole, ne smemo zaboraviti da tu decu mora neko i da čuva, objašnjava ministar Ružić.”
    Gospodine Ružiću, Vi mislite da decu do četvrtog razreda treba da čuvaju nastavnici? Škole su mesto za obrazovanje dece a ne za čuvanje dece.
    Ministre, zar ne znate da se ne kaže ”nižih” razreda već mlađih?

Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama