Министарства просвете: Задаци из математике би требало да буду за нијансу лакши

18 маја, 2018

Након урађене пробне матуре, Министарство просвете за завршни тест упутило је сугестије, па ђаке очекују лакши задаци из математике и другачије конципирана питања из географије и физике.

 Наиме, ученици осмог разреда основне школе, којих је у Србији 71.661, решавали су 13. и 14. априла пробни завршни испит за упис у средњу школу. Утисци ђака, а потом и резултати, показали су исто – ђацима је математика била најпроблематичнија, као и поједини делови комбинованог теста, док је српски најбоље урађен.
Сугестија Министарства просвете, науке и технолошког развоја је да би задаци из математике требало да буду за нијансу лакши и да се обрати пажња на задатке из географије и физике како се не би догодило да од четири, три буду из исте области – истичу из Министарства.
Како објашњава в. д. директора Завода за вредновање квалитета образовања и васпитања, институције која је задужена за састављање тестова које ће ђаци полагати на малој матури, могуће су мање измене у тежини или типовима задатака, али у оквиру прописаних стандарда.
– Наравно, уколико буде било сугестија или одређених предлога из Министарства просвете, Завод ће поступити у складу с тим, а у оквиру својих ингеренција. Такође, треба реци и ђацима и родитељима да не треба превише да брину, да ће завршни испит бити уобичајене тежине, да ће питања и задаци бити пажљиво селектовани и усклађени и са стандарднима и са знањима која су ђаци усвојили током свог образовања у основној сколи – истиче в. д. директора Бранислав Ранђеловић.
У Министарству просвете објашњавају да за потребе квалитативне анализе резултата пробног завршног испита школе добијају програм, односно софтвер за унос и приказ резултата, како би се ови подаци могли користити за кориговање уочених грешака и пропуста у учењу. Они истичу и да ученици у седмици након пробног завршног теста добијају индивидуалну повратну информацију од наставника.
– Сврха пробног теста је пружање додатне подршке ученицима за полагање завршног испита. Током пробног теста, ученици се упознају са комплетном процедуром полагања и упућују на пажљиво читање различитих облика питања и задатака и добијају прилику да провере своје знање из одређених предмета два месеца пре краја школе – кажу они.
Завршни испит за осмаке почеће 18. јуна тестом из српског, а сутрадан ђаци ће решавати задатке из математике, док ће 20. јуна у оквиру комбинованог теста имати питања из хемије, физике, биологије, географије и историје. Сва три испита почињу у девет сати.
Подсећамо, ове године мења се однос бодова за упис у средњу школу. Ђаци ће из школе, на основу успеха из 6, 7. и 8. разреда, моћи да остваре највише 60 поена, док ће на завршном испиту бити у прилици да освоје још максимално 40: тестови из српског и математике носе по 13 бодова, а комбиновани тест ће се вредновати са 14. Претходне три године успех је носио 70, а матура 30 поена.
Такође, осмацима је ове године на располагању више нових и осавремењених образовних профила, међу којима је и 11 оних који се реализују по дуалном моделу. Тако ће ђаци по новим плановима и програмима сада моћи да се образују за електротехничара за информационе технологије, техничара за ловство и риболовство, техничара грејања и климатизације, али и ливачког калупара, бродомонтера, цвећара-вртлара…
Велико интересовање за Математичку гимназију
За сто ђачких књижица Математичке гимназије у Београду пријавило се више од 250 кандидата и они ће полагати пријемни испит 2. јуна. Осим бодова које освоје на тесту, рачунаће се и бодови прикупљени на основу успеха из основне школе, као и постигнути резултати на такмичењима. Како истичу из школе, концепција испита углавном остаје иста, али ће сада ученици имати осам понуђених одговора, без негативних поена.
Готове пријаве за IТ одељења
За полагање пријемног за специјализована IТ одељења пријавило се 2.537 ученика, међу којима су и припадници мађарске и словачке националне мањине. Пријемни испит заказан је за 3. јун, када ће се полагати задаци из математике средњег и напредног нивоа, а након њега биће познато у колико ће се гиманазија формирати ово одељење, за које је аплицирало њих 71. Ова одељења имаће максимално по 20 ђака који се на часовима информатичких и програмских предмета деле на две групе.

Извор: Блиц

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


2 коментара на "Министарства просвете: Задаци из математике би требало да буду за нијансу лакши

  1. Sanja каже:

    Ko piše zadatke iz “istih”oblasti?S obzirom da je to primedba,rešenje je “nije više u timu,komisiji”.Novi neće da učini istu grešku.Mora da se uskladi šta traže jer zadaci imaju A,B,V….i nije to jedan nego 3odgovora.

  2. Božović Vladan каже:

    To da ministarstvo prosvete uništava prosvetu nije ništa novo, ali za ovako otvoreno snižavanje kriterijuma ispod svakog nivoa treba imati hrabrosti. U prvu je Šarčević da ima mnogo javašluka u njegovom radu, i u radu ministarstva prosvete. Najbolje je da deci ponude zadatak, koliko je 1+1. Možda ga neki đak i reši.

Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама