Ministarstvo neće proveravati spiskove za besplatne udžbenike

24 marta, 2015

Ministarstvo prosvete neće proveravati da li su podaci koje su škole dostavile prilikom prijavljivanja đaka za bespletne udžbenike tačni, jer verujemo školama, kaže pomoćnik ministra prosvete Zorana Lužanin.
skola-knjige-udzbenici-udzbenik-razred-nastava-tanjug--filip-krainccanic_660x330U svim osnovnim školama prijavljivanje đaka za besplatne udžbenike ističe danas, a pomoćnik ministra prosvete Zorana Lužanin rekla je u Dnevniku RTS-a da Ministarstvo prosvete još nema podatke koliko se đaka prijavilo. “Podatke su sakupljale škole, a mi ćemo u narednom periodu dobiti zbirne podatke”, objašnjava Lužanin.
Dodaje da će prilikom odabira dece koja će dobiti besplatne udžbenike presuditi primanja roditelja dece.
Lužanin kaže da Ministarstvo prosvete neće proveravati tačnost dostavljenih podataka.
“To će ipak raditi druga ministarstva, mi verujemo učiteljima i razrednim starešinama koji su prikupljali podatke”, ističe Zorana Lužanin.
Dodaje da je budžet za besplatne udžbenike 600 miliona dinara.
“Dvadeset pet odsto populacije u osnovnoj školi biće obuhvaćeno tim budžetom, a to znači da će svaki četvrti učenik dobiti ili celokupnu ili polu pomoć”, objašnjava Lužanin.
Ističe da je nacrt zakona o udžbenicima kojim bi se između ostalog, uredile cene udžbenika različitih izdavača, u završnoj fazi.
Listu prijavljenih učenika škole su dužne da nadležnim školskim upravama dostave do 30. marta, roditelji će buduće prvake prijavljivati prilikom upisa u školu.
Izvor: www.rts.rs
 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


3 komentara na "Ministarstvo neće proveravati spiskove za besplatne udžbenike

  1. Igo kaže:

    Očekujem formiranje Agencije za proveru podataka za besplatne udžbenike. Plata direktora 300000, a ostalih zaposlenih oko 120000. Šta je – tu je, mora da se štedi.

  2. jasmina kaže:

    E super.Ja ne znam da li ce se moji djaci naci u toj situaciji da dobiju besplatne knjige ,ali znam da njima bas trebaju.Zive bez televizora ,bez mobilnog i bez kompjutera,cesto nemaju olovku ,lepak ili …..A da znate da su mnogo dobri.Pronacicete ih tamo u podnozju surove ,a nase Golije.Njima bas knjige trebaju,jer i u prvom razredu su dobili”otpad “od knjiga.

  3. JASMINA kaže:

    Ovo je bas “smesno’.Odkuda toliko poverenje u direktore,a radi se o “drzavnim parama”?Znam da ono sto je “besplatno”uvek najvise kosta.Ako je ovo trik za direktore,onda svaka cast.Sve sto se grbavo rodi,to se ne ispravi.

Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama