Министарство: Негативан природни прираштај довео до смањења броја ученика, а то се одразило на школе у малим местима

Унија синдиката просветних радника Србије обратила се јуче министру просвете Бранку Ружићу, тражећи хитан састанак, а поводом Стручног упутства о формирању одељења и начину финансирања у основним и средњим школама за школску 2022/23. годину, које је послато школама. Тема разговора је, стоји у позиву који је УСПРС упутио, хитна измена поменутог документа у спорним тачкама спајања ученика од петог до осмог разреда.

Foto: Canva

Тим поводом, из Министарства просвете за Танјуг је речено да многе школе које нису у градским насељима, нису “угашене” односно нису обуставиле процес наставе, већ је дошло до промене статуса, где је једна школа престала да буде самостално правно лице и постала издвојено одељење друге веће школе.

Како се наводи у одговору Министарства, негативан тренд у природном прираштају доводи до смањења броја ученика, а тај вишедеценијски тренд се одразио најпре на школе које нису у градским насељима.

Министарство подсећа да је, као и сваке године, школама упутило Стручно упутство о формирању одељења и начину финансирања у основним и средњим школама, где су процедуре јасно дефинисане.

Према тим процедурама, директори школа најкасније до 8. августа треба да доставе надлежној школској управи предлог за формирање одељења за наредну школску годину, који садржи податке о броју ученика у разредима као и преглед броја одељења за матичну школу и за свако издвојено одељење.

Уколико је реч о комбинованим одељењима, такође, потребно је да доставе број ученика по одељењима и разредима.

Стручним упутством предвиђено је да за “признавање” мањег броја ученика у одељењу од прописаног, школа добија сагласност надлежне школске управе.

Школа чији захтев одбије надлежна школска управа, може ради поновног разматрања да се обрати Министарству у року од пет дана од добијања негативног одговора надлежне школске управе.

Министарство такође подсећа да континуитет образовно-васпитног рада у школама са комбинованим одељењима има дугу традицију у срединама са малим бројем ученика и наводи да је Законом о основном образовању између осталог, прописано је да образовно-васпитни рад од петог до осмог разреда може да се организује и у комбинованом одељењу.

Извор: Танјуг/Зелена учионица