Ministarstvo: Negativan prirodni priraštaj doveo do smanjenja broja učenika, a to se odrazilo na škole u malim mestima

26 jula, 2022

Unija sindikata prosvetnih radnika Srbije obratila se juče ministru prosvete Branku Ružiću, tražeći hitan sastanak, a povodom Stručnog uputstva o formiranju odeljenja i načinu finansiranja u osnovnim i srednjim školama za školsku 2022/23. godinu, koje je poslato školama. Tema razgovora je, stoji u pozivu koji je USPRS uputio, hitna izmena pomenutog dokumenta u spornim tačkama spajanja učenika od petog do osmog razreda.

Foto: Canva

Tim povodom, iz Ministarstva prosvete za Tanjug je rečeno da mnoge škole koje nisu u gradskim naseljima, nisu “ugašene” odnosno nisu obustavile proces nastave, već je došlo do promene statusa, gde je jedna škola prestala da bude samostalno pravno lice i postala izdvojeno odeljenje druge veće škole.

Kako se navodi u odgovoru Ministarstva, negativan trend u prirodnom priraštaju dovodi do smanjenja broja učenika, a taj višedecenijski trend se odrazio najpre na škole koje nisu u gradskim naseljima.

Ministarstvo podseća da je, kao i svake godine, školama uputilo Stručno uputstvo o formiranju odeljenja i načinu finansiranja u osnovnim i srednjim školama, gde su procedure jasno definisane.

Prema tim procedurama, direktori škola najkasnije do 8. avgusta treba da dostave nadležnoj školskoj upravi predlog za formiranje odeljenja za narednu školsku godinu, koji sadrži podatke o broju učenika u razredima kao i pregled broja odeljenja za matičnu školu i za svako izdvojeno odeljenje.

Ukoliko je reč o kombinovanim odeljenjima, takođe, potrebno je da dostave broj učenika po odeljenjima i razredima.

Stručnim uputstvom predviđeno je da za “priznavanje” manjeg broja učenika u odeljenju od propisanog, škola dobija saglasnost nadležne školske uprave.

Škola čiji zahtev odbije nadležna školska uprava, može radi ponovnog razmatranja da se obrati Ministarstvu u roku od pet dana od dobijanja negativnog odgovora nadležne školske uprave.

Ministarstvo takođe podseća da kontinuitet obrazovno-vaspitnog rada u školama sa kombinovanim odeljenjima ima dugu tradiciju u sredinama sa malim brojem učenika i navodi da je Zakonom o osnovnom obrazovanju između ostalog, propisano je da obrazovno-vaspitni rad od petog do osmog razreda može da se organizuje i u kombinovanom odeljenju.

Izvor: Tanjug/Zelena učionica

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama