Министарство просвете: Неспретно протумачена најава „увођења” равноправности у обданишта и школе није тачна

30 октобра, 2018
 
Лоше протумачен пример са дељењем позивница за сву децу у групи у вртићу или у школском одељењу претворио се у критике Правилника о поступању у случају дискриминаторног понашања и вређања угледа

Појединачно дељење позивница, али не на часу, најбољи је начин да се не квари атмосфера у групи

Вест једноставно није тачна и родитељи који су се претходних дана „упецали” на халабуку подигнуту на друштвеним мрежама и у неким медијима да им нови правилник Министарства просвете налаже да на рођенданско славље свог детета морају да зову сву децу из разреда или групе у вртићу могу да одахну.

Неспретно протумачена најава „увођења” равноправности у обданишта и школе није тачна, објашњено нам је у Министарству просвете. Није обавезујући пример који је изнела Весна Недељковић, помоћник министра просвете за предшколско и основно образовање, приликом представљања новог Правилника о поступању установе у случају сумње или утврђеног дискриминаторног понашања и вређања угледа, части или достојанства личности. Она наглашава да га јесте поменула у медијима, али да је „истргнут из контекста” њене реченице и у јавности потпуно другачије протумачен.

Недељковићева истиче да „нико не спречава родитеље да позову кога год желе и позивнице поделе на други начин – на одмору, пре или после часова и тиме граде васпитни модел своје деце”.
– Што се тиче примера са позивницама за рођендан, реч је о, надамо се, случајној замени теза појединих медија. У правилнику нигде не пише да неко мора сву децу да позове на рођендан. Родитељи могу да позову кога год желе. Суштина је у начину поделе позивница на часу на коме су присутни сви ученици и учитељица. Не можете поделити позивнице прескачући једно, двоје, троје малишана због њихових личних својстава. Пошто је реч о деци млађег узраста, која не разумеју зашто их неко издваја из друштва, код њих изузимање може да изазове доживљај одбачености и неприхватања, па могу да буду повређена и тужна. Тешко им је објаснити зашто се разликују и зашто их неко не жели. Пример који се појавио у медијима односио се искључиво на дељење позивница на часу, у присуству учитељице – истакла је за „Политику” Недељковићева, појаснивши да Министарство просвете не улази у то на који ће начин родитељи делити децу ван часа и образовне установе.
Она наглашава да је нови правилник важан јер уређује поступање вртића или школе у случају када се сумња да се догодило, или се заиста и догоди дискриминаторно понашање, односно када се некоме вређа углед, част или достојанство. Тај подзаконски акт представљен је јавности претходних дана, а донет је на основу прошлогодишњег Закона о основама система образовања и васпитања (ЗОСОВ), којим се уређују предшколско и школско васпитање и образовање у Србији. Правилник се од 1. септембра примењује у вртићима, школама и ђачким домовима у Србији, а потписом га је 14. јуна одобрио Младен Шарчевић, министар просвете.
Ако постоји сумња у дискриминаторно понашање запосленог у школи, вртићу, или ученичком дому, његова одговорност утврђује се путем дисциплинског поступка. Уколико постоје индикације да је повреду законске забране дискриминације начинио ученик, за то ће одговарати његови родитељи, и то пред судијом за прекршаје. Ако је родитељ извршилац дискриминације, одговорност се утврђује пред Бранкицом Јанковић, повереницом за заштиту равноправности, или у судском поступку. Одговорност неког трећег лица утврђује се такође у поступку пред поменутом повереницом, или пред судом.
Јанковићева истиче да њен кабинет није учествовао у изради правилника, али да се он може изменити уколико се покаже да је потребно. Потврђује да нигде у правилнику није наведен пример са дељењем позивница.
– Претпостављам да су га представници Министарства просвете навели у намери да симболично укажу на проблем могућег искључивања деце. Оно што је позитивно јесте намера и одлучност да се спречи дискриминаторно понашање, а како ће се правилник спроводити у пракси, остаје да видимо – каже за наш лист Јанковићева и додаје да је најважније да наставници и васпитачи разумеју суштину овог правног акта и личним примером, путем разговора и наставног садржаја, пренесу је деци.

Најтежи облици дискриминације у вртићима и школама

Као примери тежих облика дискриминације наведени су, између осталог, излагање руглу ученика који је тражио заштиту од дискриминације, неоправдано смањивање оцене ученику чији је родитељ пријавио дискриминацију над дететом, исписивање расистичких, ксенофобичних, антисемитских, антиисламских, хомофобичних, сексистичких порука или симбола на школи, вртићу, дому или у непосредном окружењу.
У овој групи су и позивање на насиље према припадницима ЛГБТ популације путем друштвених мрежа, излагање руглу ученика, родитеља и запослених у школи из осетљивих друштвених група, „као што су, на пример, ромске девојчице”.

Без подсмевања и шала на рачун друга

Нови подзаконски акт санкционише подсмевање другу из одељења, певање песама и причање вицева и шала које га вређају, слање увредљивих порука путем мобилног телефона или рачунара, игнорисање, одбијање школских другара да седе са њим у клупи због његовог изгледа, националне припадности, инвалидитета. Забрањена су и било каква погрдна имитирања и ословљавања учесника у образовању, без обзора на то да ли је реч о ђацима, њиховим родитељима, или запосленима у образовним установама. Као што се штите права свих њих, и санкције се односе на све њих.
У делу са казненим одредбама наведено је и да директор школе или вртића има обавезу да предузме законом утврђене мере и активности према запосленом, родитељу и трећем лицу и пријави дискриминацију надлежним државним органима. Ако то не учини, директор је одговоран за непредузимање или неблаговремено предузимање одговарајућих мера против дискриминације и министар просвете га онда разрешава дужности.
Аутор: Драгана Јокић-Стаменковић
Извор: Политика

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама