Ministarstvo tražilo da se odlože sve provere znanja u srednjim školama

10 marta, 2021

Ministarstvo prosvete tražilo je juče da se odlože sve provere znanja koje bi se po planu održavale u srednjim školama jer je cilj da se kontakti svedu na minimum, piše Politika.

Odluku o tome da li će nastava od 15. 3. biti realizovana onlajn ili u školama doneće Krizni štab, a odluka će zavisiti od epidemiološke situacije.

Foto: Canva

Kako bi se kontakti smanjili na najmanju moguću meru, potrebno je odložiti provere znanja koje su ove sedmice planirane da se realizuju neposredno u školama, uključujući i pismene i kontrolne zadatke, stoji u Uputstvu koje je Ministarstvo poslalo srednjim školama.

Podsećaju da nastava na daljinu treba da omogući kontinuirano praćenje i ocenjivanje učeničkih postignuća putem formativnog (opisnog) kao i sumativnog (brojčanog) vrednovanja znanja, angažovanosti, samostalnosti u radu, domaćih zadataka, prezentacija, praktičnih radova učenika, ali korišćenjem savremenih informaciono-komunikacionih tehnologija.

– Kod svih metoda ocenjivanja treba insistirati na bitnim sadržajima i aktivnostima, to jest na onima koji su ključni za ostvarivanje ishoda nastavnih predmeta. Nastavnik je autonoman u planiranju ocenjivanja. Evidencija obrazovno-vaspitnog rada ostvaruje se tako što se u dnevnik, prema utvrđenom rasporedu časova, unose realizovane nastavne jedinice, s napomenom o načinu realizacije (oblik komunikacije s učenicima) – precizira se u uputstvu koje su juče dobile škole.

U evidenciji prisustva učenika nastavnici su u obavezi da zabeleže koji đaci nisu učestvovali u radu na času putem nastave na daljinu, tako da će se znati broj opravdanih i neopravdanih izostanaka.

Resorno ministarstvo predvidelo je i da se obrazovno-vaspitni rad u školama za učenike sa smetnjama u razvoju i invaliditetom, kao i u muzičkim i baletskim školama, zbog specifičnosti nastave i učenja u ovim kućama znanja organizuje uz uvažavanje individualnih obrazovnih potreba srednjoškolaca, ali tako da obrazovne ustanove ostanu epidemijski visoko bezbedna mesta.

Izuzetno, ukoliko je neophodno, na primer, muzičkim školama odobreno je da omoguće đacima da ukoliko nemaju instrument, vežbaju u školi.

Izvor: Politika / Zelena učionica

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama