Mitovi o dojenju: “Moje mleko je slabo”

18 oktobra, 2022

Prvi u seriji tekstova kroz koje, u saradnji sa savetnikom za dojenje Markom Obradovićem, želimo da razbijemo mitove o dojenju zbog kojih mnoge majke odustaju, razbio je onaj najčešći i najštetniji – “Ja nemam mleka, moram bebi da dam dohranu.”

Druga, takođe česta zabluda jeste da mamino mleko može biti slabo.

“Zaista ne znam na osnovu čega bi se neko mleko moglo nazvati slabim. Ali znam da ne postoji ni jedna zvanična i prihvaćena kategorizacija jačine majčinog mleka. Iako meni ovo izgleda apsurdno, ipak postoje ljudi koji uprkos stepenu obrazovanja veruju u ovu tvrdnju. Najčešće se ova “dijagnoza” uspostavlja zbog učestalog sisanja i kratkog sna.” – objašnjava Marko Obradović i dodaje: “Srećom, sama učestalost sisanja nema veze sa jačinom mleka, a ni sa glađu jer bebe ne sisaju samo da bi jele. Neke bebe ne trpe previše odvajanja i kroz učestale zahteve potražuju bliskost. Što se tiče sna i spavanja to je vreme koje organizam koristi za oporavak i odmor. Neke bebe spavaju više puta u pravilnim razmacima, dok neke povremeno kraće i jednom duže.”

Drugi razlog zbog kog još ima onih koji veruju u teoriju o slabom mleku je i njegova boja i gustina. Ali ona se menja u toku samog podoja. Prvo mleko koje izmuzete jeste “vodenije” od onog koje beba izvlači u kasnijoj fazi podoja. Ali to ne znači da mama ima slabo mleko, već da beba treba dobro da isprazni dojku pre nego što joj se ponudi druga.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Jedan komentar na "Mitovi o dojenju: “Moje mleko je slabo”"

  1. Dijana kaže:

    Postovani,
    Ja sam svoju devojcicu dojila dve godine i imala sam velike kolicine mleka. Ali nakon crtvrtog meseca,beba se nocu budila da sisa po nekoliko puta,preko dana ni broja se ne zna. Da bi sa sest punih meseci,posetili decijeg hirurga i pedijatra jer nije imala stolicu i po 7-8 dana. Cim sam joj ubacila 2/3 mleko mali obrocic za dorucak imala je stolicu i nocu je spavala. I ja sam stekla utisak da mi je dete bilo gladno od 4-6.meseca i ako sam imala da je dojim.
    Pozdrav!

Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama