Како беба треба да спава – три кључна савета лекара из Тиршове

Небезбедан положај бебе у креветићу и постељина су чест узрок изненадне смрти одојчета током спавања.

Узимајући у обзир алармантне податке о броју случајева изненадне смрти одојчета у постељи, поставља се питање да ли бебу ставити да спава у положају на леђима или потрбушке.

Чешће постављање бебе у положај на леђима довео је до значајног смањења учесталости овог догађаја, поређењем података између 2000. и 2010. године. Међутим, оно што забрињава, је двоструки пораст случајева задесног угушења бебе током спавања 2010. године, у односу на 2000.годину.

Сматра се да је разлог за то употреба тзв. “меке и небезбедне” постељине. То се пре свега односи на ћебад, јоргане и јастуке којима се беба често подбочи или се њима креветац са унутрашње стране обложи, затим мекане плишане играчке у креветићу и незатегнути чаршави. Иако постоје препоруке за избегавање такве постељине, разлог са њихово и даље масовно коришћење је углавном мишљење родитеља да је беби тако удобније, топлије и комфорније. Такође, значајан потенцијални узрок угушења бебе у колевци је и положај бебе на боку током спавања и спавање у кревету са родитељима.

Медији, магазини за родитеље и часописи сносе велику “кривицу” и одговорност за ову појаву, с обзиром на то да се у њима често могу видети фотографије беба ушушканих у меку постељину при спавању, у неодговарајућем и небезбедном положају, чиме се код родитеља ствара мишљење да је то прихватљиво, исправно, а вероватно и пожељно.

Због тога је неопходно, ради безбедности бебе, придржавати се следећих савета у циљу превенције изненадне задесне смрти одојчета при спавању:

  • користити тзв. „sleep bags“ односно вреће за спавање за бебе, које су релативно круте пре свега у горњем делу, те онемогућавају беби веће маневрисање током сна и настанак опструкције носа и уста.
  • бебу ставити на тврд душек, са минималном могућношћу угибања, а чаршав испод бебе добро затегнути.
  • уклонити све потенцијалне „опасности“ из бебиног креветића (меке јастуке, ћебад, јоргане, плишане играчке), како оне којима се беба покрива, тако и оне на којима лежи.

Званична препорука ”American Academy of Pediatrics” гласи: “Ставити новорођенче да спава у положај на леђима, на чврсту подлогу у креветац или колевку која задовољава важеће стандарде безбедности”.

Англосаксонски постоји јасно тзв. “ABC” правило:

А – “Alone” (сам, а НЕ са родитељима, играчкама, јастуцима)

B – “Он мy Back” (на леђима, а НЕ на трбуху или на боку)

C – “In my Crib” (у колевци, а НЕ у родитељском кревету, каучу, фотељи)

Аутори: Др Милица Радусиновић, Проф. др Војислав Перишић FRCPch (UK)

Извор: Тиршова