Младен Шарчевић: Доносимо кровни закон против лоших директора

4 фебруара, 2017

И даље ће школски одбори предлагати кадровска решења
Министар мора да има надлежност над избором директора школа, али не због оне већине која ради поштено и по закону, већ због оних који, уз подршку школских одбора, владају колико хоће и како хоће. И даље ће школски одбори давати своје предлоге, а министар ће интервенисати само у изузетним случајевима, где постоји спрега школског одбора и директора и када покушавају да протежирају лошијег кандидата.
Овако, за “Новости”, министар Младен Шарчевић одговара на оптужбе синдиката да ће, доношењем Закона о основама система образовања и васпитања, сва просветна власт бити у рукама министра.
– Ово је механизам који треба да спречи партијско запошљавање, а не да га уведе – каже Шарчевић. – Провераваћемо компетенције директора, како је оцењен у претходном мандату, да ли је запошљавао фамилију… Имамо 30 случајева у којима је Агенција за борбу против корупције предложила разрешење директора, а школски одбор се оглушио. Е то више неће моћи.

Прочитајте и Sindikati prosvetnih radnika protiv otvorenih konkursa

Министар каже да је кандидат са подршком колектива до сада биран у 75 одсто случајева и да ће остати и даље тако.
Управо поводом новог закона министар и његов тим састали су се јуче са представницима репрезентативних синдиката, који су изнели своје замерке. Најпроблематичнији им је, кажу, члан закона према коме директор може да узима радника са листе технолошких вишкова или прима новог запосленог.

ПРЕТЊА ШТРАЈКОМ
УКОЛИКО њихове замерке не буду прихваћене, синдикалци кажу да су спремни да започну штрајк. Они траже и да буду укључени у израду других просветних закона – о предшколском, основној школи, високом образовању…

– Будући закон оставља могућност директору да бира да ли ће да преузме некога ко нема пуну норму или ће да распише конкурс за новог запосленог, што оставља простор за манипулације – тврди Валентина Илић, председница Синдиката образовања Србије.
Наша саговорница каже да је трн у оку синдиката и то што директорима није ограничен број мандата. Предлаже да максимум буду два мандата.

Прочитајте и Za koje prestupe svoje dece će roditelji plaćati visoke novčane kazne

И из Уније синдиката поручили су да су ставови синдиката готово идентични по питању запошљавања, преузимања запослених, састава и ингеренције школских одбора и Националног просветног савета. Посебно су незадовољни неблаговременим укључивањем у израду ЗОСОВ-а. Министарство су упозорили да мора да се придржава споразума из априла 2015. године, на основу ког је прекинут најдужи штрајк у историји просвете.
И. МИЋЕВИЋ
Извор: Новости

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


6 коментара на "Младен Шарчевић: Доносимо кровни закон против лоших директора

 1. Nik каже:

  Mišljenja sam da se ditektorima mora smanjiti moć koju najčešće zloupotree a stara latinska Honores mutant mores- počasti menjaju ponašanje, dolazi do izražaja.

 2. Neveni Toma каже:

  Sve ću da Vam verujem, ako moj bude smenjen ! Među onih 36 je…

  1. MNOGAJA LJETA каже:

   I moj je među 36! Zašto već nije smenjen!Da je u pitanju nastavnik,već bi mu bila oduzeta licenca!!! Zašto su još uvek zaštićeni?Pa očigledno je da nema potrebe da poštuje zakon kad mu isti ništa ne može.Ali,da je “njihova vladavina”ograničena na dva mandata sigurno bi radili u korist škole a ne u svoju ličnu!Kao da je njihov model ponašanja Šojić iz serijala Tesna koža.

 3. Mitra Peric каже:

  Vila bih presrecna kada bi direktori i opstinska vlast radili savesno svoj posao.Upravo zbog toga sto im je sve dozvoljeno ja sam na birou u svojih cetrdeset pet godina sa dvoje dece ,a imam skoro dva fakulteta.Nemam pare ni rodbinske veze,nazalost i dok sam radila bila sam vecita zamena ,a onda su dosli mladji sa punim dzepovima para,cak Sam u jednoj skoli menjala deset godina,a onda je dosla mladja po politickoj I finasijskoj liniji…Puni utisaka sa letovanja I zimovanja,dobrim autima,osmesima na licima prolaze pored mene,a ja nemam gde,bez sredstava…Vi veoma dobro znate kako sve funkcionise,molim Vas stanite na put tome dosta je vise!Zelim da radim posao koji volim I u koji sam sve ulozila.Verujem u Vas!

 4. Да ,можда,не каже:

  Делује веома чудно и као мистериозно ово тумачење министра ,а онима који су дуго у наставном процесу и прате промене ово није ништа ново.Зашто то кажем?Па и до сада је министрова реч “била последња”.Како?Лепо:Он добија предлог и документацију од локалне управе која му посредно и сугерише избор.Како може министар да зна како је изабран директор неке школе и колика је спрега са члановима Школског одбора?То је немогуће.То раде локалне власти и подржавају људе који су им послушни и подобни.Политиканство само тако.О многим другим пратећим радњама око избора и да не причам.Не чини се да је министар неискусан ,а ни наиван.Сумњам да ће “лично”упознавати кандидате којима ће потписати решење о постављењу.Дакле ,доживотни директори не треба да брину.За њих нема ни санкција ни одговорности ни …..??????Дакле,ништа ново.

 5. MNOGAJA LJETA каже:

  I moj je među tih 36…Dokle…Ali,da im je “vladavina “ograničena na dva mandata radili bi više u interesu škole a manje u ličnom!Kao da im je model ponašanja Šojić iz serijala Tesna koža!

Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама