Младен Шарчевић о протесту синдиката просвете

28 августа, 2018

Министар просвете Младен Шарчевић оценио је да је најава протеста синдиката просветних радника мотивисана заузимањем боље позиције у преговорима када су у питању платни разреди и промена начина финансирања.
Шарчевић је у Зрењанину, где је отворио научни симпозијум о пиву, рекао да 1. септембар служи да се “укаже на себе”, али да сада “није тврд модел неразумевања између државе и синдиката”.
“Остало је да се данас или сутра нађу представници Министарства и синдиката за неке поправке унутар самог система. Да ли ће, рецимо, бољу позицију имати библиотекари, који су по тој матрици схваћени као део културе. То је фино штеловање унутар система”, рекао је новинарима Шарчевић.
Навео је да је много важније оно што људи у синдикатима желе да остваре.
“Требало би представници синдиката просвете да седну са здравством, социјалом, са свим другима, и упореде то што би код некога било боље, веће или мање. Значи, ту се крије тај трик. А иначе, сама матрица даје могућност да се повећања плата у просвети десе већ од 1. јануара, кроз процену квалитета”, рекао је министар Шарчевић.
Четири репрезентативна синдиката просветних радника најавили су протест за петак 31. август.
Они су навели да ће од Владе Србије затражити да просветни радници са седмим степеном образовања буду пребачени у девету платну групу и додали да су незадовољни тиме што су према систему платних разреда смештени у осму платну групу, док су остала занимања са истим степеном образовања смештена макар у девету радну групу.
Извор: Н1

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама