Млади родитељи греше, и то је потпуно ок: Слушајте себе, а не друге

3 маја, 2020

Када беба уђе у кућу, посебно ако је прва у породици, младе родитеље дочекаће безброј савета и саветника. Маму ће пријатељица убеђивати једно, кума ће тврдити да баш то не сме да се ради, па ће обе баке захтевати да њихова буде задња јер оне, наравно, све најбоље знају.

Foto: Canva

Свака од њих је сјајна мајка, али својој деци, па им се лепо захвалите на добрим намерама, окрените се свом чеду и ослушкујте његове жеље и потребе.

Грешићете! Па шта? То је део родитељства. Нећете бити ни први ни последњи родитељи који нису из прве схватили шта треба, а шта не треба да раде. Ако вас баш интересује, ево најчешћих грешака…

1. Гурање бебе под стаклено звоно
Добра хигијена је изузетно важна, нарочито у првим недељама бебиног живота, али то не значи да сваку ствар која долази у контакт с њом треба непрекидно да бришете алкохолом, нити да сваки час искувавате и стерилишете флашице, дуде, прибор за јело…

Претеривање може да вам се обије о главу, јер дете неће развити снажан имунитет. Ово, наравно, не важи у првим данима и недељама живота превремено рођених беба јер су оне подложније инфекцијама и њихови одбрамбени механизми се спорије развијају.

2. Претопљавање бебе и прегревање просторија
Тачно је да је организам беба осетљивији у првим недељама и да их не треба разголићивати да се не би прехладиле, али не ваља ни да их претпљавате. Почеће да се зноје, а то повећава ризик од прехладе, због промене температуре, али и од осипа.

У просторији која је загрејана на 20-22 степена Целзијуса беби ће бити довољна памучна зекица која покрива и стопала. Уколико приметите да су беби шачице или стопала хладнији, утоплите је, а ако се зноји у пределу врата и главице, ослободите је вишка одеће.

3. Ходање на прстима и дању и ноћу
Ходање на прстима, гашење телефона и свих уређаја није препоручљиво јер ће беби почети да смета и најмањ шум. Када напуни месец и по дана, циклус спавања се мења и бебин сан почиње да се усклађује са периодима светла и таме у току дана. Спавање током дана почеће да се проређује или скраћује, па ће се ноћни сан преузети примат. Током дневне дремке беба треба да се навикава на нормалне звуке из околине.

4. Свакодневно темељно купање сапуном
Свакодневним коришћењем сапуна, макар он био и најблажи, уклања се заштитини слој са коже и она постаје осетљивија. Биће довољно да бебу темељно купате сваки други дан, а да након сваког мењања пелена добро очистите гузу влажним марамицама или влажним сунђером.

Извор: Мој педијатар

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама