Чија је брига домаћи задатак ђака првака?

22 септембра, 2021

Почетак је тежак, у свему. Тако је и са школом и домаћим задацима. Тешко је бити родитељ ђака првака, тај осећај прати сваког родитеља који се први пут налази у тој улози. Нажалост, као и за све ситуације у родитељству, нема тачно прописаног рецепта којим ћете овај изазован период, за ваше дете и вас, превазићи, али постоје неке смернице које вам донекле могу олакшати цео процес.

Сасвим је природна потреба да будете ту за своје дете, пружите му подршку, омогућите стицање добрих радних навика и развијете му одговорност према обавезама које га чекају, док са друге стране тежите томе да себе у том процесу не учините превише потребним и укљученим, оним који свакодневно неизоставно учествује у том раду.

Прелаз који се догађа са једног на други ниво образовања сам по себи доноси промене које од вашег детета и вас захтевају извесна прилагођавања и то је природан процес, који свако од нас пролази када започиње ново раздобље живота. Потребно је да му приступите мирно и припремљено, и као и свему што се тиче родитељства, да будете доследни.

Припреме

Најпре тачно за себе дефинишите неколико ствари које се тичу обавеза које ваше дете чекају у наредном периоду, као и своју улогу у свему томе, од баналности које се односе на ношење школске торбе у одласку и повратку из школе, паковања књига и опреме за школу, до вођења рачуна о томе шта треба да се уради и израде домаћих задатака.

Договор око поделе задужења

Следећа тачка је јасно дефинисање тих задужења са дететом, са којим ћете обавити разговор, или више њих, у којима ћете му на врло прецизан начин објаснити шта се од њега све очекује и на који начин ћете му ви бити подршка на том путу.

Важно је да увек имате на уму да су школски програми прављени тако да одговарају узрасту и способностима највећег броја деце узраста у ком они полазе у школу. Тако да је очекивано да дете које је стасало за полазак у школу, без већих потешкоћа, може да изврши највећи број задатака који се пред њега стављају.

Такође је значајно да имате на уму неколико једноставних и врло истинитих чињеница које ми родитељи често из љубави и бриге о најбољем интересу наше деце, често изгубимо из вида.

Домаћи задатак није наш

Иако је потребно да будемо укључени и упознати са тим шта наше дете ради, наша улога је да им будемо водичи кроз освајање света учења, а не да радимо уместо њих.

Домаћи задатак није казна

Добро је да атмосфера која се креира око израде домаћих задатака не буде као да је у питању казна коју морају да издрже, изврше и онда могу да раде шта хоће.

Успостављање добре комуникације са учитељицом, школом

Прилика да разговарате са учитељицом свог детета је веома драгоцена, иако ви своје дете најбоље познајете, на овај начин добијате нову перспективу његове личности, о понашању у новом окружењу, групи, односу према особи од ауторитета, односу према обавезама. Све ове информације можете добити у школи и учинити наредне 4 године образовања вашег детета приликом за добру сарадњу, где обе стране раде заједно и са истим циљем. Ово наглашавам, јер је данас често постављен фронт између школе и родитеља, а таоци бивају деца. Како бисте избегли такав однос, будите проактивни и спремите се за један конструктиван разговор, са конкретним питањима која вас муче и правац у школу.

Ми смо узори нашој деци

Ова смерница се наслања на претходну, а односи се на наше понашање према свему што се тиче школе и начину на који говоримо о школи, учитељици, школским обавезама је управо оно што можемо да очекујемо и од наше деце. Када о томе говоримо са ниподаштавањем и са ставом где се њихов значај умањује, не можемо очекивати ништа друго ни од нашег детета. Зато и када имате неку замерку на рад и функционисање школе, система, рад учитељице, а сигурно ће их током времена бити, покушајте да то не изражавате пред својим дететом, јер му на тај начин само правите конфузију у глави.

Свако дете је јединствено

Потребно је да увек крећете од онога шта ваше дете јесте, његових снага и слабости, и избегнете да га упоређујете са децом пријатеља, рођака, комшија, браћом или сестрама, јер то не доприноси развоју њиховог самопоуздања, а још мање изграђивању позитивне слике о себи као ученику.

Потрудите се да његове снаге користите као ослонац у савладавању тешкоћа.

Савети за бољу организацију рада са ђаком прваком

Направите распоред

Заједно са дететом направите распоред дневних активности који ће бити једноставан за праћење, а у себи садржати све основне смернице којих се дете може лако придржавати. Када је време за рад, оброке, паузе, тренинге, слободне активности, одмор. Добро би било да при изради плана дете има прилику да о неким стварима самостално одлучује, јер ће му то дати осећај укључености и прилику да буде питано.

Познато је да деца млађег школског узраста имају потешкоћа да дуже периоде времена буду сконцентрисани, тако да је потребно о томе водити рачуна при изради распореда активности.

Добра организација

Добра припрема је пола посла, тако је и са домаћим задацима. Значајно је да место на ком дете ради своје домаће задатке буде за то и намењено, и да то увек буде исто место, јер га сам боравак на том месту уводи у атмосферу и расположење за рад. Осим тога, пре почетка
рада, корисно је да се сав прибор и уџбеници припреме на дохват руке, како не би било непотребних прекида, који би реметили концентрацију детета.

Самосталан рад

Овај део је можда и најизазовнији када је у питању улога вас као родитеља, јер захтева да ограничите вашу тежњу да сваки домаћи задатак вашег детета буде савршен и охрабрите ваше дете да самостално завршава своје задатке.

Најбоља смерница које се можете држати јесте “покушај то да урадиш сам/сама, а ако имаш нејасноћа, ту сам да их заједно разјаснимо”. Са том смерницом ваша подршка и присуство нису искључени, али је позиција из које дете наступа другачија, јер је оно носилац процеса рада и одговорности за исход онога што ради. То се односи како на потенцијалне грешке, тако и на заслуге, што чини велику разлику када је у питању развој самопоуздања вашег детета да је у стању да нешто заврши само.

Цео овај процес захтева пуно вашег стрпљења, пажње и времена, али се сада добро урађен посао, дугорочно вишеструко исплати и вама, а највише вашем детету које ће се оснажити и самостално превазилазити препреке на које ће наилазити кроз образовање и живот. Ваше је да му помогнете да изгради уверење да то треба и може само, јер може, ви сте ту само кад запне, да погурате.

Аутор: Александра Крстић-Јовић, мастер педагог

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.


Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама