Мој тинејџер не брине о својим зубима! Како га допрем до њега?

О томе колико је важна орална хигијена и зашто је битно да чувате млечне зубе своје деце од прераног испадања писали смо много пута. Писали смо и о томе како да их мотивишете да перу зубе и како да знате да ли су довољно зрели да то раде сами.

Dr Dubravka Jovanović

Јасно је сигурно свима да је важно да се све те добре навике усвоје у раном детињству како после не би било проблема. Међутим, то није довољно. Као што се много тога мења у периоду адолесценције, мења се и однос према хигијени. Док неки тинејџери почињу да се дотерују и посебно да брину о хигијени, други је потпуно запусте.

То нам потврђује и др Дубравка Јовановић, специјалиста оралне хирургије у ординацији Дентал Вортекс.

„Чињеница је да заправо већина тинејџера није редовна у прању зуба, као и да прање траје много краће од препоручених 2-3 минута. И баш у том периоду кад родитељи веома тешко могу да контролишу навике у хигијени дешава се и хормонски дисбаланс који утиче на здравље зуба и уста. Уз то, свима који су некад прошли поред школе током великог одмора познато је да деца лако и често посежу за газираним соковима и слаткишима, што је још једна лоша навика. Све то, уз неправилне покрете прања, доводи до јако честих гингивитиса (упале десни) у том периоду и већег броја каријеса.“ – објашњава др Јовановић.

Као још један проблем она наводи и код младих све популарнији – орални пирсинг.

„Под оралним пирсингом подразумева се минђуша на усни, језику или образу. То је, већ дуго, један од начина на који млади изражавају бунт или просто желе да покажу своју различитост. Међутим, на здравље зуба и десни пирсинг лоше утиче. Због последица на меко ткиво и потпорни апарат зуба, с временом може доћи до повлачења десни, али и до оштећења важних анатомских структура“ – каже наша саговорница.

Она додаје да су фиксне протезе, иако врло често потребне да би се добио идеалан изглед зуба, понекад и ствар моде, па их тако тинејџери носе и зато што је то у тренду, ради истицања.

Како до правилне хигијене?

Питање хигијене заправо је у целој причи најважније и Др Дубравка Јовановић саветује родитеље да са својим тинејџерима често разговарају о значају редовног прања и одржавања зуба, али и да им буду узор.

Dr Dubravka Jovanović

„Прање зуба, детаљно и педантно најмање два пута на дан се подразумева. Данас ретко који тинејџер користи интерденталне четкице или конац из простог разлога што им је то досадно. Ипак, на томе морамо инсистирати ако желимо да сачувамо здравље сталних зуба. Четкицу мењајте свака три месеца, а ако сте у међувремену били болесни, онда и чешће. Употреба електричних четкица такође може бити решење јер је прање лакше и детаљније. Разговарајте о томе које су последице нередовног прања – од каријеса и лошег задаха, преко упале десни, па све до потенцијалног губитка зуба ако се проблем појави и занемари.“ – саветује др Јовановић.

Како би се лакше навикли и прање зуба претворили у забаву, предложите својим тинејџерима да инсталирају неку од апликација попут Brush DJ. Она има уграђен подсетник за јутарње и вечерње прање, а трајање прања зубе је док се не заврши песма коју бира апликација или сам корисник.

„То је један од начина да им прање буде забавније и брже прође, а музика је део њиховог света, па зашто то не искористити.“ – каже наша саговорница.

Иначе, у ординацији Дентал Вортекс чији је др Дубравка оснивач, она са својим тимом стоматолога пружа све врсте стоматолошких услуга за целу породицу – од класичних поправки до сложених хируршких интервенција и потпуне реконструкције осмеха.