Моје дете стално тражи да му нешто купујем и никад није задовољан. Зашто? Ево шта каже психолог

Психолог и психотерапеут Смиљана Грујић део је тима Фондације Новак Ђоковић и једном приликом одговарала је на питања родитеља која су пристизала на адресу фондације.

Једна мама је тада поставила занимљиво питање, а Смиљана Грујић дала је врло једноставан, а јасан одговор. И питање и одговор преносимо у целости.

– Моје дете узраста 11 година стално тражи да му се нешто купи и то задовољство му потраје максимално три дана и онда изнова тражи нешто ново. Пробали смо све методе, али он стално инсистира на нечему и док се не купи нема мира у кући. Имате ли неки савет? – Мама Гордана

Одговор

Што се тиче куповине има једна замка – што више купујете, дете све више тражи. Знате Ви то и без мене, али није лоше подсетити се. Време је да тој ситуацији приступите другачије. Мислим да иза тога може да стоји нешто што детету психолошки треба, а начин да то што му треба задовољи, вербализује кроз тражење поклона. Можда се иза тога крије потреба за пажњом или потреба за прихватањем, љубављу, блискошћу… То наравно не значи да Ви као родитељ те потребе њему не задовољавате, већ да дете, можда, има такав доживљај.

Зато, када се то деси, покушајте да уђете у његове “ципелице” и да му кажете нешто попут овога: ”Желиш то…. јер ти треба да знаш да мислим на тебе?”

Добро је после овакве реченице проверити са дететом шта оно мисли у вези овога што сте изговорили. Ово Вам дајем само као пример да разумете да је у тој ситуацији добро да чујете шта може се крије иза понашања које описујете. Само када будете могли да истински разумете шта стоји иза оваквог захтева, па онда у следећем кораку заједно са дететом размотрите шта би могло бити од помоћи, ово понашање временом ће престати. Лакше је понекад нешто купити, него разумети да детету нешто психолошки треба, а да начин којим то тражи није конструктиван. Можда му треба више заједничког дружења, шетњи, заједничких активности, времена само за вас…. Али то неспретно тражи.