Моторни развој бебе – грешке родитеља током првих 6 месеци бебиног живота

17 априла, 2017

Моторни развој бебе се одвија према природним законитостима. Генетски је одређен, али је и истовремено стимулисан надражајима из спољашње средине. Значи да све што ви радите , играчке које дајете беби, како је уређен простор у коме она проводи време, и сви остали утицаји из спољашње средине утичу на бебин развој.

Шта треба или не треба радити са бебом када је њен моторни развој у питању? Родитељима ово најчешће нико не говори, али су и информације често контрадикторне. Некада и сами родитељи погрешно протумаче неке савете….Пред вама су најчешће грешке које родитељи праве када је у питању моторни развој бебе.
Беба не проводи време у положају на стомаку:
Ово је прва и најчешћа грешка у првим месецима бебиног живота. Она омета њен нормалани развој кретања. Положај на стомаку бебу припрема за пузање јер подстиче тело на подизање, у њему беба учи да се одупире, усправља и да крене напред. Одржавањем положаја постепено успоставља равнотежу, у почетку ће се кривити на једну или другу страну, преврнуће се ако је не задржите, али временом је све боља да касније када заузме четвороножни положај, остаје чврсто у њему и када гурањем у страну покушате да је изведете из равнотеже.
Уколико ваше дете на стомаку стално плаче и поред ваше анимације играчкама, певањем, гримасама које правите или ако се у првим месецима преврће са стомака на леђа, обавезно о овоме обавестите педијатра!
Стимулисање стискања песница:
Све бебе по рођењу имају стиснуте песнице због присутног рефлекса хватања. Ако им ставите своје прсте у шаке јако ће вас стиснути. Иако је ово изузетно пријатан осећај, немојте то радити у прва три месеца како не би сте потенцирали овај рефлекс који природно треба да се изгуби, и никако јој не стављајте играчке у руке. Насупрот томе бебу треба мазити по надланици како би је стимулисали на отварање шаке што она спонтано повремено ради.
Kрајем трећег месеца шаке ће бити отворене, беба се игра својим прстима, посматра их, ставља у уста, шаке се додирују. Ако беба у овом узрасту и даље има стиснуте песнице обратите се лекару.
Беба нема одговарајућу звечку за стимулацију:
Kако одабрати играчке за бебу?
Наизглед једноставна ствар често се претвори у куповину свега што вам се допадне или што сте желели кад сте ви били мали. Беба углавном добије пуно лепих, али нефункционалних ствари. Играчкама се стимулише психо – моторни развој и олашава спонтано сазревање и учење. Поред вртешки закачених за оградицу кревеца и музичких играчака за успаљивање, беби је у првим месецима потребна стимулација звечком.
Најпогоднија је “бубамара” у црвено-жутој или црно-белој комбинацији. У првом месецу беба је прати погледом у страну до 45 степени, у другом и трећем до 90степени да би крајем трећег месеца почела да је додирује. У четвртом месецу када звечку у облику колута пружимо беби са стране она ће је ухватити и привући лицу, ставиће и другу руку на њу и стрпаће је у уста. Ово је за бебу изузетно сложено, зато је важно да јој се да звечка одређеног облика и пружи на одговарајући начин. Да би сте знали које играчке стимулишу развој бебе, потребно је да познајете њен моторни развој.
Беба се не окреће са леђа на стомак:
Један од страхова који родитељи имају је да им дете не падне са кревета. Да би обезбедили да се то не деси углавном држе бебу у рукама, што некада буде претерано јер је она у том положају пасивна. Kако почиње да се више интересује за околни простор беба постаје активнија, тако да се крајем четвртог месеца у покушају да дође до играчке, скотрља се на страну. Ово је моменат када је могуће да падне са кревета или стола за повијање ако је близу ивице. У наредном месецу покушаји да се окрене биће све чешћи што показује зрелост детета и свакако га треба на то подстицати.
Некада постоје објективне препреке у виду широког повоја да се беба окрене са леђа на стомак, што ће негативно утицати на њен моторни развој. Уколико по савету лекара треба да има широки повој, није неопходно да то буде све време. У том случају при сваком преповијању неко време оставите бебу само са памперсом и стимулишите је на окретање како би њиме овладала. Уколико ова активност изостане имаће одређених потешкоћа у савладавању неких елемената хода јер развој кретања на страни припрема дете за ход.
Прерано постављање у седећи положај:
Kоментар ортопеда на ултразвучном прегледу кукова са шест месеци: “све је у реду беба може да седи”, родитељи протумаче да дете треба да ставе да седи. Kукови су у реду, што је добро али то није једини предуслов за седење. У овом узрасту ни једна беба не може и не треба самостално да седи. Ако пажљиво погледате бебу од пет или шест месеци док лежи на леђима са подигнутим ногама у вис, видећете да она у ствари седи ( ако слику заротирате за 90степени видећете да заузима седећи положај ). Kичмени стуб још увек не може да одржи правилан усправан положај.
Подизањем ногу беба јача све мишиће који ће јој касније омогућити стабилан седећи положај. Ако беба у првим живота месецима покушава да се подигне напред или уз малу помоћ заузима седећи положај, обавезно се обратите дечијем физијатру.
Одустајање од терапије за кориговање деформитета:
Три најзаступљенија деформитета код беба на рођењу су проблеми у развоју кукова, тортиколис (криви врат) и крива стопала. Неки од њих се виде одмах, други у првим месецима живота, ретко тек касније.
Већина родитеља оде одмах када нешто примете или по препоруци педијатра код ортопеда или физијатра који препоруче одговарајуће терапије. На жалост, добар део њих из разних разлога, утицаја својих родитеља, савета пријатеља који су имали исти или сличан проблем, популарних часописа, лекара којима деца нису ужа специјалност или неких личних разлога, у неком тренутку престане са терапијом. Углавном са аргументима, да се дете више не мучи, проћи ће то само од себе, исправиће се кад порасте, немамо времена да га водимо сваког дана на терапију, далеко нам је, то нас пуно кошта.
Сви нелечени или недовољно излечени деформитети остављају последице у већој или мањој мери за читав живот. Нешто веће ангажовање у право време, лишиће и вас и дете много озбиљнијих проблема до којих ће свакако доћи касније!
 
Извор: Центар за корективну гимнастику

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама