Na Fejsbuku postoji dva tipa majki

13 juna, 2016

Pre nego što iz porodilišta dođu kući, mnoge bebe direktno iz majčinog stomaka stižu pravo na – „Fejsbuk”. Na toj društvenoj mreži, voljom roditelja, moguće je često prilično detaljno pratiti, kao na skeneru, sve (ne)važne momente iz života deteta: od pojave prvih zuba i prvih koraka, preko rođendanskih slavlja, letovanja, malih dečijih nestašluka, do prvog dana u školskoj klupi, dobrih i loših ocena…
mama deteŠta je to što novopečene mame tera da život svoje dece nesebično dele na društvenim mrežama? Na to pitanje pokušala je da odgovori Sara Saliven, profesor psihologije na Univerzitetu Ohajo. Još pre nekoliko godina, primetila je da su njene brojne prijateljice sa „Fejsbuka” kao glavnu sliku postavile fotografiju svog deteta. To ju je navelo na istraživanje kojim je utvrdila da žene ovo čine iz jake želje da se pred okolinom potvrde kao dobre majke, što ih kasnije može odvesti u loše raspoloženje i depresiju.
Novopečene majke kazale su da se osećaju loše kada slika njihove bebe ne dobije dovoljno lajkova ili pozitivnih komentara na „Fejsbuku”
Istraživanje razlikuje dva tipa mama koje na mrežama detaljno dele život dece: one koje osećaju pritisak da budu savršene i stalo im je do reakcija okruženja, i druge koje se jako identifikuju sa ulogom majke i najčešće za glavnu sliku svog profila postavljaju fotografiju mališana, poručujući da im je dete najvažnije obeležje identiteta.

Majkama koje teže savršenstvu i traže spoljnu potvrdu majčinske uloge, vrlo važno će biti i kako njihovi „Fejsbuk” prijatelji komentarišu i lajkuju sadržaje o deci. Mnoge su kazale da se osećaju loše kada slika njihove bebe ne dobije dovoljno lajkova ili pozitivnih komentara. To, prema mišljenju Salivenove, može da bude problem, jer tako emotivne reakcije mogu da dovedu do depresije, obično devet meseci nakon porođaja.

Osim dokazivanja pred okolinom, ova profesorka ponudila je još jedno objašnjenje zašto mame zatrpavaju „Fejsbuk” nalog objavama o potomstvu. Ona smatra da je kod zaposlenih žena možda reč o želji da pokažu da im je posvećenost deci i porodici na prvom mestu i tako se suprotstave stereotipima o majkama koje imaju karijere.
Saliven savetuje majkama da ukoliko usled prečestog oglašavanja na „Fejsbuku” osete stres i zabrinutost, jednostavno naprave pauzu od društvenih mreža i pronađu drugi način da sa porodicom i prijateljima dele fotografije svojih mališana. Poruka istraživanja, dodaje ona, nije da kaže kako je „Fejsbuk” uvek štetan, već samo da ukaže da to možda nije dobro mesto za žene da traže i dobiju potvrdu da su dobre majke.
Autor: Ankica Marinković
Izvor: Politika

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Jedan komentar na "Na Fejsbuku postoji dva tipa majki"

  1. Gaga kaže:

    Pitam se onda, zašto babe i dede, često bez dozvole roditelja deteta, dele fotografije i druge intimne podatke unuka… Baš bi me interesovalo šta bi se zakljućilo iz takvog jednog istraživanja. Takođe, voleo bih da se uvede zakon koji zabranjuje takvu zloupotrebu podataka dece pre nego što ona sama stasaju dovoljno da imaju stav o tome…

Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama