На Фејсбуку постоји два типа мајки

Пре него што из породилишта дођу кући, многе бебе директно из мајчиног стомака стижу право на – „Фејсбук”. На тој друштвеној мрежи, вољом родитеља, могуће је често прилично детаљно пратити, као на скенеру, све (не)важне моменте из живота детета: од појаве првих зуба и првих корака, преко рођенданских славља, летовања, малих дечијих несташлука, до првог дана у школској клупи, добрих и лоших оцена…
mama deteШта је то што новопечене маме тера да живот своје деце несебично деле на друштвеним мрежама? На то питање покушала је да одговори Сара Саливен, професор психологије на Универзитету Охајо. Још пре неколико година, приметила је да су њене бројне пријатељице са „Фејсбука” као главну слику поставиле фотографију свог детета. То ју је навело на истраживање којим је утврдила да жене ово чине из јаке жеље да се пред околином потврде као добре мајке, што их касније може одвести у лоше расположење и депресију.
Новопечене мајке казале су да се осећају лоше када слика њихове бебе не добије довољно лајкова или позитивних коментара на „Фејсбуку”
Истраживање разликује два типа мама које на мрежама детаљно деле живот деце: оне које осећају притисак да буду савршене и стало им је до реакција окружења, и друге које се јако идентификују са улогом мајке и најчешће за главну слику свог профила постављају фотографију малишана, поручујући да им је дете најважније обележје идентитета.

Мајкама које теже савршенству и траже спољну потврду мајчинске улоге, врло важно ће бити и како њихови „Фејсбук” пријатељи коментаришу и лајкују садржаје о деци. Многе су казале да се осећају лоше када слика њихове бебе не добије довољно лајкова или позитивних коментара. То, према мишљењу Саливенове, може да буде проблем, јер тако емотивне реакције могу да доведу до депресије, обично девет месеци након порођаја.

Осим доказивања пред околином, ова професорка понудила је још једно објашњење зашто маме затрпавају „Фејсбук” налог објавама о потомству. Она сматра да је код запослених жена можда реч о жељи да покажу да им је посвећеност деци и породици на првом месту и тако се супротставе стереотипима о мајкама које имају каријере.
Саливен саветује мајкама да уколико услед пречестог оглашавања на „Фејсбуку” осете стрес и забринутост, једноставно направе паузу од друштвених мрежа и пронађу други начин да са породицом и пријатељима деле фотографије својих малишана. Порука истраживања, додаје она, није да каже како је „Фејсбук” увек штетан, већ само да укаже да то можда није добро место за жене да траже и добију потврду да су добре мајке.
Аутор: Анкица Маринковић
Извор: Политика