Овако се развија беба…

Овако се развија беба…Првих дванаест месеци бебиног живота обележени су интензивним растом и развојем по строго утврђеном редоследу. Међутим, не развијају се сва деца истим темпом, па зато податке из овог текста не треба узети “здраво за готово” већ са одређеном резервом…

Већина беба подиже главицу већ са два месеца, а ако она ту вештину савлада тек са три, не значи да заостаје у развоју. Неке бебе самостално почињу да седе већ са шест месеци, проходају са девет, док нека деца пузе све до тринаестог месеца, јер се плаше да не падну. Без обзира на овакве разлике у савладавању кључних вештина, и једни и други се развијају у оквирима нормалног. Стога, никада немојте да упоређујете своју бебу са осталим, већ пратите њен развој у оквирима њених могућности. Пре или касније, све бебе савладају одређене вештине, па се због тога не треба слепо придржавати табеле развоја. Познавање тока развоја детета служи да бисте на време уочили одређена велика одступања у развоју (на пример, ако беба ни са девет месеци не покушава да седи), као и да бисте на време потражили савет лекара, што је веома важно за здравље и правилан раст и развој вашег детета.

1. МЕСЕЦ
Спавалица
У првом месецу, већина беба спава 90% времена, тако да не треба да очекујете “сензационалне” помаке у њеном развоју. Међутим, у положају на стомачићу, већина рефлексно окреће главицу у страну, како би ослободила дисајне путеве. Руке и ноге су јој савијене у лактовима и коленима, а карлица одигнута од подлоге због чега се бебина колена налазе испод стомака (ово је, иначе, положај какав је заузимала док је боравила у мамином стомаку). У положају на леђима, беба најчешће окреће главицу у десну страну. Шаке су јој чврсто стегнуте, а крајем првог месеца, већина на тренутак успе да одигне главицу од подлоге. Крајем првог месеца неке од њих успевају да фокусирају поглед на мамино лице и да производе звуке налик гргољању.

2. МЕСЕЦ
Још увек спавалица
У положају на стомачићу беба успева да одигне главицу од подлоге и да је задржи тако десетак секунди. Полако почиње да напушта фетални положај (онај који је заузимала док је била у мамином стомаку), тако да су јој ручице и ножице мање савијене у лактовима и коленима. У положају на леђима погледом прати играчку јарке боје, као и лице које се креће. Шаке су јој још увек затворене, али палац више није “заробљен”, већ се налази изван ње. У узрасту од два месеца беба почиње да “комуницира” испуштајући звуке, најчешће “а”, “у” и “е”.

3. МЕСЕЦ
Смешко
У току трећег месеца, беба делимично успева да одигне грудни кош од подлоге ослањајући се на подлактице. Ножице су сада скоро потпуно испружене, а колена благо савијена према стомачићу. У положају на леђима, главицу окреће на једну и другу страну, весело реагује када угледа играчку јарке боје и пружа ручице према њој. Шаке више нису затворене, а јавља се и први прави смешак (гримасе које беба прави у ранијем узрасту углавном су рефлексне радње). Што се тиче развоја “звучних сигнала”, у овом узрасту почињу да производе “ррр” гласове.

4. МЕСЕЦ
Гугуталица
У положају на стомачићу, беба успева да подигне главицу и грудни кош, чврсто се ослањајући на лактове. У положају на леђима, погледом прати предмете испред себе и покушава га их дохвати (немојте да се плашите ако у томе не супе јер координација ока и руке још није потпунон успостављена). Ставља играчке у уста, што указује на присутност координације “рука-уста”. У узрасту од четири месеца, беба почиње да гуче производећи гласове “гу” и “га”, а када је заголицате, можете да очекујете и гласан смех.

5. МЕСЕЦ
“Пливач”
У положају на стомачићу, беба се ослања на полуотворене шаке с полуиспруженим рукама у лакту. Присутно је такозвано пливање, када беба истовремено одиже и ручице и ножице од подлоге и “балансира” на стомаку савијајући леђа у луку. У овом узрасту, већина њих може да стрпа ножни палац у уста, односно, трпа у уста све што јој падне под руку. Ако јој се понуди неки предмет, беба га прихвата. Уколико јој ставите јастуке иза леђа, може да седи, али се већина веома брзо превали на страну.

6. МЕСЕЦ
“Прилепак”
У положају на леђима, беба сама одиже главу од подлоге и пружа руке према мами, хвата своја стопала и ставља их у уста. Циљано хвата понуђену играчку и пребацује је из руке у руку. Ако јој се понуди друга играчка, прво ће испустити претходну, па ће тек онда прихватити понуђену. У положају на стомачићу, ослања се на потпуно испружене руке и може сама да се окрене на леђа. Леђни мишићи су мало очврснули, па се више не преваљује на страну, већ успева да се задржи у седећем положају. Међутим, још увек не може самостално да седи без наслона. У овом узрасту, ваша беба може да разликује познате од непознатих особа. Неке бебе реагују плачем на непознато лице, а неке се само чврсто привију уз маму.

7. МЕСЕЦ
Снагатор
Са седам месеци, беба се самостално окреће из положаја на леђима на стомачић и обрнуто. Успева да пренесе и тежину на једну руку, док јој је друга слободна да њоме може да хвата предмете. Док лежи на леђима, игра се својим стопалима, што доказује развој координације између шака и стопала. Играчке хвата прстима и испруженим палцем без додиривања длана, а ако јој се пружи друга коцка, док једну већ држи, прихватиће је без потребе да претходну баци. У овом узрасту, већина беба понавља слогове “ба”, “да” и “ка” и ужива у игри “Где је беба?” (када јој пребаците мараму преко лица, она је ручицом скида и смеје се када вас поново угледа).

8. МЕСЕЦ
Пузалица и брбљивица
Већина беба у осмом месецу живота може већ самостално да седи потпуно исправљених леђа. Уколико жели да промени положај, неће се превалити на страну, већ ће се дочекати на руку, испружену на ону страну на коју се нагиње. Смеје се док посматра свој лик у огледалу, посматра шта родитељи раде и обожава да се игра “жмурке” (мама се сакрије иза наслона фотеље, а затим се изненада појави). Реакција бебе је отприлике оваква: када мама “нестане”, она се уозбиљи и погледом је тражи, а када се поново појави, бебино лице се озари. Неке бебе у овом узрасту почињу да пузе потрбушке, а већина њих почиње да “брбља” удвајајући слогове “ба-ба”, “да-да” и слично, тако да баке и деде с поносом истичу како је унуче прво њих ословило.

9. МЕСЕЦ
“Љуљалица”
У узрасту од девет месеци, беба се “љуља” на длановима и коленима и почиње да пузи четвороношке (али је гуза још увек “залепљена” за пете). Родитељи ову фазу развоја називају “Шта је то?” фазом, јер дете не престаје да упире кажипрстом у предмете тражећи одговор на питање како се који предмет зове. Предмете узима са два прста (не целом шаком) и лупа њима по поду. У стојећем ставу, ако га придржавате за руке, дете стоји чврсто целим стопалима на тлу.

10. МЕСЕЦ
Зврк
Пошто је постигла одговарајућу координацију покрета руку и ногу, беба сада може да пузи на длановима и коленима. Неке бебе успевају да се покрећу само према напред, док неке то могу да учине и унатрашке. Ножице су ојачале, па беба сада може да стоји придржавајући се за оградицу кревеца. Намерно испушта предмете на под и чека да их мајка подигне (бебе ову игру обожавају, а за маме је ово одлична вежба). Са пуних десет месеци дете изговара прву реч са конкретним значењем.

11. МЕСЕЦ
На ногама сам!
Дете се самостално подиже у стојећи положај придржавајући се једном руком за ослонац, док другом посеже за предметом на поду. Успева да корача у месту, а нека деца у овом узрасту већ праве прве кораке ка напред (понеке у страну). Одазива се када га неко позове, креће се према њему, пружа му играчку и уме да убаци коцкице у кантицу. На забрану (обично је то само повик “не!”) реагује прекидом одређене активности.

12. МЕСЕЦ
Слављеник
У узрасту од годину дана, дете прави кораке ка напред придржавајући се за маму једном руком. Међутим, већина деце овог узраста прелази у четвороножни положај уколико жели брзо да стигне до одређеног циља. Обично то чине великом брзином, па их је потребно нон-стоп надзирати да се не би догодила незгода (беба не зна где почиње степениште на пример, па може да се деси да се скотрља низ њега). Док седи за столом, способно је да сакупља мрвице са стола, зна називе неколицине предмета и уме да их покаже прстом. У просеку, дете старо годину дана изговара пет речи са значењем што означава почетак интензивног развоја говора.

Извор: mamaibeba.com