На посао од 8.30 до 16.30?

10 октобра, 2017

Дневнице за службена путовања државних службеника могле би од Нове године да се увећају са 150 на 800 динара, али и да им се радно време промени, односно да на посао долазе сат времена касније, сазнаје “Блиц”.

За ове измене сагледавају се финансијска и техничка оправданост, а коначна одлука биће донета након што радна група заврши анализе ефеката постојећих и нових мера на грађане и привреду, коју је затражио кабинет премијерке Ане Брнабић. Уколико се покаже да садашњи прописи треба да се мењају, опције за трошкове службеног путовања у земљи би биле између 800 и 1.100 динара, уместо садашњих 150 динара, док би за иностранство тај износ са садашњих 15 евра требало да се увећа бар на 35.
Што се тиче радног времена, по предложеним опцијама, требало би да траје од 8.30 до 16.30 или од 9 до 17 сати. За које ће се решење определити Влада знаће се до краја октобра. Већина министра је сагласна да се са повећањем плата увећају и дневнице јер је њихово смањење било саставни део мера штедње из 2015. Такво јединство, међутим, не постоји код померања радног времена јер неки од министара сматрају да га не треба дирати јер је то идеја бившег премијера Александра Вучића.
Извор “Блица” из Немањине 11 тврди да ће аршин и за једну и другу промену бити интереси грађана и привреде.
– Премијерка жели да се анализирају и позитивни и негативни ефекти и постојећих и предложених мера и тек након тога да се приступи изменама уредбе. Наиме, јавна је тајна да су овако ниске дневнице у неким сегментима јавне управе правиле проблеме јер се дешавало да се избегавају путовања посу радници били на губитку. Пошто им је и плата смањена, то се значајно одражавало на њихов стандард, па је у последње време долазило до избегавања службених путовања. Влада је већ дозволила припадницима Војске повећање дневница за нека путовања, а нова уредба би требало да све стави у исту раван. Било је злоупотреба код дневница, али због појединаца не треба да испаштају сви – објашњава наш саговорник.
Он додаје да је сигуран да ће се дневнице увећати, али да је неизвесност око промене почетка радног дана.
– Неки министри сматрају да то не треба дирати јер ову меру везују за Вучића. Међутим, нека истраживања јасно указују да ефекат ранијег доласка на посао није дао резултате јер радни дан за многе привредне субјекте и банке почиње касније, па службеници су сат времена били значајно неискоришћени. Зато се остајало и после радног времена што је условљавало плаћања прековременог рада. Привреда и приватни сектор у више наврата упозоравали су да им овакво радно време администрације, представља препреку за многе актиност а и Брисел нам је то ставио до знања – објашњава наш саговорник.
“Блиц” је покушао да ова сазнања провери у Влади, али нам је само незванично потврђено да су „у току сагледавања за измене уредби о дневницама и времену“.
Синдикати за
Док Влада још размишља шта ће да уради и са дневницама и радним временом у синдикатима јавних предузећа и управе поздрављају могуће промене.
– У ЕПС је смањење дневница имало негативне ефекте јер је било тешко принудити људе да иду на терен ван места рада са 150 динара, а пре тога је примао десетак пута више. Поздравили би тај потез Владе јер би се код нас и неки организациони проблеми решили када настану специфични проблеми који захтевају ангажовање врхунских стручњака из свих градова. Било би добро и радно време да се помери јер се показало у ЕПС да до девет сати је мање посла – кажу у Синдикату ЕПС.
И запослени у јавној управи сматрају да би ове две мере биле добар потез.
– Имам проблем са дететом коме часови почињу од осам. Морам да плаћам жену јер и супруг ради у јавном сектору – објашњава једна службеница у државном предузећу.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.


Један коментар на "На посао од 8.30 до 16.30?"

  1. Sis каже:

    STA SAD? SMETALO IM TO RANIJE,PRVO SU MENJALI TO,ALI ISPADE SA JE SLATKO I MOZE DOBRO DA SE ZARADI

Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама