На шта морате бити спремни ако желите да будете учитељ

12 фебруара, 2016

У мојој жељи да подржим мужа у његовој учитељској каријери, ипак нисам била добро припремљена за тежак пут који је био испред нас, финансијски проблеми и стрес су се уселили у нашу породицу.

Са стране гледано, посао учитеља је изгледао лак, доста слободних дана, сигурни приходи, међутим сценарио о коме смо ми маштали и онај с којим смо се суочили разликовали су се у многоме. Пролазећи кроз све то научила сам неколико ствари.

1. Не постоји школа која функционише као савршен систем. Не говорим сада овде конкретно о државним нити приватним школама. Тачно је да постоје одличне школе у којима раде учитељи који се памте целога живота. Али са напретком технологије мењају се и генерације, начин оцењивања, провере знања, па је и процес образовања процес који непрестано еволуира, као што је увек и било. Образовање које су наша деца имала пре 50 година није образовање које им је потребно данас. Немојте ме схватити погрешно – постоје неки аспекти тог образовања који су чврсти као стена, нарочито у светлу очито погрешног система данас, међутим он не може у потпуности обухватити проблеме данашњице.

2. Никада, али никада немојте жртвовати породицу због учитељског посла. Упознала сам учитеље који су били толико под стресом да не само што су угрозили сопствено здравље, већ су то почели да преносе и на своју породицу. Било је ту срчаних удара, лежања у болници, свега. Ако због стреса не можете сачувати здравље, не само да не помажете себи већ тиме не помажете ни својим ђацима. Стрес је био разлог због кога смо мој муж и ја одлучили да спакујемо кофере и променимо средину. Након пет година проведених у једној школи, мој муж је приметио да губи ентузијазам у раду са том децом. Одлука да се преселимо била је најтежа али и најпаметнија коју смо могли донети.

3. У реду је размишљати о промени професије. Учитељи се рађају, у то немам сумњу. Већина учитеља које познајем одувек су хтела да то и буду. Ако вам треба промена, постоји мноштво других области у којима можете учити децу, а да то није класична учионица. Приватни часови, виртуалне школе, радионице, дечје издавачке куће, постоји гомила алтернатива за останак у овој креативној бранши.

4. Будите спремни на то да вам деца сломе срце. Када ово кажем, мислим на многе приче деце која су остала без родитеља, деце која су завршила на улици, деца којој су свакодневно потребни лекови, деце која су злостављана, деце која једу само у школи. Ове приче су стварне и свуда постоје. Колико пута сам само помислила да ли ће мој муж успети да обезбеди додатну храну за децу која немају. Никада се нисам тргла на помисао да би га сопствено финансирање тих оброка могло коштати посла – то је била исправна ствар у коју смо обоје веровали.

5. Можда ћете морати да радите додатни посао. За многе људе преживети месец са учитељском платом звучи немогуће. Није немогуће, нећу лагати, али је тешко. Захтева доста креативности а понекад и екстремну штедњу да би се преживело. Чак и тада нисте сигурни да ли ћете све „покрпити“. Бавила сам се разним пословима током свих ових година – од чувања деце, до продаје јаја које сам сакупљала у сопственом домаћинству, све како бих колико-толико допунила кућни буџет. Неке Нове године су нам прошле без поклона и скоро да нисмо ишли на одморе, али смо били срећни јер је мој муж радио посао који воли, посао којим је утицао на животе деце свакога дана.

6. Награђује вас и представља улагање у живот. Посматрање тог узбуђења у очима мога мужа када дете, које има проблем с градивом, савлада лекцију – нема цену. Знала сам и да су деца лудо срећна када дођу у учионицу мога мужа, јер им је он гарантовао да ће дати све од себе да им помогне да успеју. Он их је учио добрим манирима и увек их посматрао као појединце, не кроз оцене. Виђала сам његове бивше ђаке како му притрчавају у загрљај када се случајно сретну у граду. Не постоје речи који могу описати тај осећај и зато учитељи раде то што раде. То је улагање у живот. Учитељи не сањају о новцу и престижу, они несебично поклањају стрпљење и истрајност док се боре да деца из школе извуку најбоље што могу.

Учитељ свакога дана доноси неку промену. Свакога дана. То је терет за који је потребна велика храброст. Посао учитеља може бити ђаволски тежак, али вас охрабрујем да следите своје срце и радите оно што је најбоље за вас и вашу породицу. Иако се не можете позабавити свим проблемима образовног система, апсолутно можете променити живот сваког детета које прође кроз вашу учионицу.

Сваког детета.

Извор:  www.survivingateacherssalary.com

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама