Najbolje tehnike učenja za postizanje većeg znanja

25 novembra, 2016

Najbolje tehnike učenja za postizanje većeg znanja : Brojne su strategije uz čiju pomoćs e može unaprediti učenje, ali u ovom članku ćemo se baviti najboljim načinima učenja koje možeš praktikovati, čiji je cilj da naučiš bolje i više. !.
download
Podvlačenje tekstova. Poželjno je prvo isčitati materiju koja je pred nama, razlučiti šta je suštinski važno i nameniti različite boje različitim delovima teksta. Posle podvlačenja i čitanja treba obnoviti gradivo, posebnu pažnju poklanjajući podvučenom, istaknutom.
2. Imati sopstvene beleške. Nekima je daleko lakše da nauče kada imaju tekst koji je napisan sopstvenim rečima. Dok iščitavate lekciju možete izvlačiti najbitnije teze koje ćete kasnije isčitati i tako lakše usvojiti gradivo.
3. Evidencija o učenju. Pomaže pri učenju preciznih podataka kao što su datumi, opisi, brojevi ili termini. Ova metoda podrazumeva odvajanje kartica na kojima će podaci biti ispisani, a čitajuci nekoliko puta sa njih ćete lakse zapamtiti.
4. Brainstorming: Tehnika koja je povoljna za rad u grupi. Deca se okupe i na smenu diskutuju o različitim idejama, iznose stavove i dele znanja i mišljenja, unose nove teme i elemente i pomažu se međusobno razjašnjavajući sumnje.

5 tehnika uspešnog učenja za decu:

 
Pokazalo se da je izuzetno važno detetu obezbediti adekvatan prostor za učenje, dakle – da mu budu obezbeđena sve potrebna sredsva, da se stvori radna atmosfera bez distrakcija i buke, da je udobnost i rasveta odgovarajuća.
1. U dečju rutinu treba postepeno uvoditi čitalaške i druge navike, koje će im pomoći da se postepeno adaptiraju i da budu spremna za školske obaveze i zadatke. To se može postići planom dana koji će uključivati vreme odvojeno za učenje, čitanje i izradu zadataka.
2. Ukazati im da je značajno zapisivati, hvatati beleške i služiti se njima kasnije.
3. Neophodno je objasniti detetu da se ne uči samo za test već da je poželjno da svakodnevno obnavlja gradivo naučeno na času. Treba detetu predočiti da će tako lakše da nauči, da će izbeći nagomilavanje gradiva.
4. Podsticati dete da sa strane izdvaja nepoznate reči i da kasnije samostalno otkriva njihovo značenje uz pomoć rečnika. Kada savlada nove reči i sklopi ih u pročitani tekst, dete će bolje razumeti celinu napisanog i stvoriti naviku da ubuduće radi isto. Takođe, ova metoda utiče na bogaćenje rečnika mališana.
5. Smatra se produktivnijim češće učenje i ponavljanje, pa je bolje podeliti celinu na manje segmente, a učenje na više etapa. Na primer, umesto sata kontinuiranog rada, prepolovite detetu zadatak i dajte mu po pola sata za savladavanje po jedne polovine.
 
Priredila: Tatjana Zotović

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama