Кажу да је бити тетка – најбољи “посао” на свету

25 фебруара, 2018

Зашто је тетка важна у животу малишана: Тетки је све дозвољено, она није родитељ и не треба тако ни да се понаша, она је ту да покаже љубав, стрпљење, подршку и толеранцију.


Она воли снажно као мама и тата, нежно као бака и дека, безусловно и највише али и сасвим другачије. Тужи јој се по више тачака “оптужнице” – да је крива за константно мажење и пажење, прикривање доказа дечје неодговорности, неизношење њихових тајни у јавност, куповање поклона, охрабривање “хода по облацима”, одобравање “лудости”… Погодили сте, јунак приче је – тетка.

Она не мора да повиси глас и “чита буквице” да би је деца послушала, а увек је послушају. И она њих слуша, па јој је дозвољено да грли и љуби више од осталих чланова породице. Брижљиво чува све тајне, сузе тера са “подијума”, на “сцену” увек враћа осмех.

Ветар у леђа

Раме је за плакање, ветар у леђа, сигурна кућа. Долази са чоколадицама, идејама за “глупирање” и толеранцијом према сладоледу усред зиме. О њој најбоље говоре њена дела, деца која имају среће да њихови мама и тата имају сестру, али и стручњаци. Психолог Маја Јанић каже да је тетка драгоцени “зачин” у одрастању и васпитавању малишана.

– Однос са тетком посебан је од првог тренутка – тврди психолог. – Тешко га је упоредити са било којим другим, иако су родитељска и љубав баке и деке неупитне. Тетка обично “полуди” од радости када добије ту “улогу”, мада ни сама није свесна шта ју је тог момента снашло. Јасно јој је само да је то малено биће њена крв и да је ту да се воли и мази.

Задатак тетке је да се игра са клинцима, пева им песме, чита бајке, смеје се њиховим “форама”, аплаудира њиховим успесима, измишља нове игре, кришом са њима једе слаткише, пушта их да “лете”, пристаје да хода по ивичњаку, поново прескаче конопац, шутира фудбалску лопту, облачи одело за маскенбал, вришти од смеха док је голицају, не љути се када је пробуде раном зором, претвара се да нешто не зна… И она све то извршава са лакоћом. Ретко ћете срести тетку која нема времена за своје сестриће/нећаке, а још ређе ону која је заборавила њихов рођендан, пропустила приредбу у вртићу и школи, одбила да им испуни било коју жељу.

Она је као другарица којој се понекад замера да “квари” децу, јер им толико удовољава да постају размажена. Али саговорница “Живота плус” каже да је тетки све дозвољено, јер она није родитељ и не треба тако ни да се понаша. На мами и тати је да на онај конвенционалан начин, па и кроз грдњу и кажњавање када треба, васпитавају децу, а на тетки да то ради исказујући љубав, нежност, стрпљење, подршку и толеранцију. Наша саговорница сматра да је њој допуштено да се спусти на дечји ниво, јер малишани то неће злоупотребити.

– Напротив, још ће се више отворити према тетки, учврстиће поверење, наградиће је отварањем неке тајне, затражиће њено мишљење на нову тему… То је поготово важно у доба пубертета, јер се деца тада додатно затварају, неповерљива су према одраслима, буне се против ауторитета. Али када су са тетком изградили један леп, отворен однос, онда ће је и у овим годинама доживљавати као пријатеља којем могу да кажу и оне мање пријатне ствари. Тетки се поверава о љубави, лошим оценама, изласцима, дилемама – објашњава психолог и додаје да је тетка често арбитар у сукобима адолесцената и родитеља.

Посебна “права”

Кажу да је бити тетка – најбољи “посао” на свету и зато што њена љубав никада није усиљена, а увек је примећена. Малишани је награђују цртежима, честиткама исписаним још док се не знају сва слова, песмама и писменим саставима. Тинејџери захвалност показују допуштењем да тетка, за разлику од осталих одраслих, може да дође на рођендан или на друштвеним мрежама објави њихов заједнички “селфи”. Чак и у зрелим годинама, тетка нескривено остаје омиљени члан породице.

О овом односу можда најбоље говори цитат писца Душка Радовића: “Мајке, рађајте деци сестре, јер оне једног дана постају тетке, а тетке су најлепши, незамењиви дар сваком детињству”.

Татјана Лош

Извор: Новости

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.


Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама