Најбоље васпитне мере за све узрасте

 
Како васпитавати дете од 2 до 5 година?
Васпитни систем: Треба ми помоћ
Овај систем идеалан је за децу од године до осам година старости. Деца воле да буду од користи и да осете да се одрасли ослањају на њих. То их чини важним. Стога, искористите ову њихову особину: кад год желите да постигнете неко понашање или обављање неке обавезе поставите ситуацију тако као да ви од детета тражите помоћ.
Пример из реалног живота: Ово је идеалан систем ако желите да ваша куповина прође без драме. Нека дете крене у продавницу да би вам “помогло”. Говорите му шта да ставља у цегер, реците му шта да тражи на полицама (наравно, избегавајте раф са слаткишима). Потом га одведите до касе и затражите да ставља производе на пулт. Биће толико заузето да неће ни приметити да није добило све што жели.
dete-poraz
Васпитни систем: Тајм – аут
Ово је одличан систем за децу од две до четири године. Тајм -аут је једна од најделотворнијих дициплинских мера, али је многи оспоравају. Многи је доживљавају као оштру и сувише често коришћену. Тајм – аут значи да ћете дете које је направило грешку казнити слањем у другу собу или изоловани део куће на онолико минута колико има година.
Чињеница је да тајм – аут, нарочито ако је продужен на пет минута и више може да доведе до контраефекта: напада беса или анксиозности код детета. Стога гледајте да тајм аут примените као кратки предах који омогућава и детету и вама да успоставите контролу и који није дужи од две минуте.Када започињете тајм – аут, немојте говорити: иди у собу, кажњен си. Боље је: сада смо обоје изузетно бесни, треба нам време да охладимо главе. Иди у собу на минут.”
Такође, добра идеја је, сматрају психолози, увести и тајм-инове: минут за мажење и загрљаје када вас дете изненади добрим понашањем.
Пример из реалног живота:забранили сте слаткише после вечере, али је ваше дете почело да плаче. Убрзо, схватате да ваше дете има напад беса и да ви урлате једно на друго. Време је за обострани тајм – аут. Објасните детету да је време за смиривање и одведите га на мирно место на минут. Након тога поновите да није у реду да тако реагује када му нешто није по вољи и да вам је жао што је разочарано, али да слаткише ипак неће добити.
Васпитни систем: Одузимање награде
Ово је одлична метода за децу од 3 до 8 година. Сви знамо да се награда добија за добро дело. А, шта следује за лоше дело? Не, не казна, већ одузимање награде.
Пример из реалног живота: Заједно са дететом, у посебну кутијицу лепих боја ставите три нове ситнице које је желело(јарку бојицу, неки слаткиш, мању играчку). Најавите му да су то награде за дане у којима ће бити посебно добар. Када је посебно добар, заиста му дајте награду. Али, ако прекрши правила, извадите једну награду из кутије и реците му да ју је управо изгубило својим понашањем. Сличан систем примењују у вртићима дајући деци која лепо једу или буду мирна током одмора “печат” или бомбоницу, а остављајући децу која нису слушаја без награде.
Како васпитавати дете од 5 до 8 година?
Васпитни систем: Осети последице
Сви родитељи желе да њихова деца праве добре изборе: да домаћи заврше пре игре, да не бацају лопту по кући већ када изађу напоље… А шта да радимо када она то једноставно не раде?
У овом узрасту дете је способно да схвати последице свог деловања и стога и само може да смишља решења за проблеме. Ако није завршило домаћи на време, понудите му да устане раније, пре школе, како би надокнадило пропуштено ујутро. И побрините се да то ујутро заиста учини. Наредни пут, само ће одабрати лакши пут – заврашавање домаћег пре игре.
Пример из реалног живота: семодгоишњак је разбио лампу бацајући лопту по кући. Уместо да вичете на њега, питајте га шта ће да уради да би поправио ситуацију. Иако знате да то неће успети, дајте му лепак, нека проба да поправи лампу. Пошто лампа и даље не ради, затражите од њега да смисли задатке на којима ће зарадити довољно да купи нову лампу.
Васпитни метод: Повуци речено
Колико пута сте и сами пожелели да повучете нешто што сте рекли или урадили? Пружите свом предшколцу или школарцу шансу да то уради када забрља. Када вам каже нешто ружно или без поштовања, једноставно тражите да понови. Оно ће и само схватити да је добило шансу да се извуче из непријатне ситуације.
Пример из реалног живота: Дете вам виче да вас мрзи. Уместо да и ви почнете да вичете, да се ситуација отргне контроли, једноставно, стегните срце, удахните дубоко и питајте га да ли је сигурно да је то желело да каже. Замолите га да понови шта је заиста хтело да вам саопшти.
Извор:Beberzica