Zašto je VAŽNO da dete piše rukom

16 jula, 2019

Većina mladih Amerikanaca smatra da je Betoven ime psa, a Mikalanđelo – naziv kompjuterskog virusa

Foto: Canva

Sve više ljudi zaboravi kako treba pisati jer svako ima telefon, kompjuter i tako dalje. Samo se pritiska dugmad – savremena deca to rade brže nego odrasli. Zato su i u američkim školama odlučili da nikom nije potrebno pisanje rukom, to je zastarela veština. 

U 41 državi Amerike su odlučili da ukinu časove lepog pisanja (krasnopisa) .Tamo su odlučili da je u veku visokih tehnologija kaligrafija gubitak vremena. Međutim, krasnopis nije beskorisan rad, – tvrde naučnici. Ta je disciplina neophodna radi harmoničnog razvoja dečije psihe, – kaže dečiji psiholog Jekaterina Nevzorova.

Kod deteta se formira unutrašnja disciplina. Časovi lepog pisanja razvijaju i funkcije saznanja: kada dete piše, uključuju se dva kanala – vizuelni i kinestetički. Svima je poznato da se ljudsko mišlenje razvija, između ostalog, preko ruke, dakle, preko krasnopisa. Osim toga, dete se navikava na strpljenje, na reagovanje u težim situacijama, jer teži da odgovara etalonu, a to razvija i estetske sposobnosti.

Pisanje rukom je stvaralački proces. Za kaligrafa, naprimer, to je prva umetnost. U njemu, kao i inače u pismu, postoje čvrsta pravila koja se moraju uvažavati, – kaže predstavnik te retke profesije Artem Lebedev.

Krasnopis kod dece, a čak i kod svakog čoveka, razvija motoriku prstiju. Kada čovek piše rukom, što je bolji rukopis, to je on marljiviji, disciplinovaniji, odgovorniji, to je činjenica.

U Rusiji nema u školama časa krasnopisa, ali postoji čas pisma u mlađim razredima. Deca uče da spajaju slova posvećujući tome oko četvrtinu školskog vremena. Svakako, to je sporije od rada na kompjuteru.

Softverski programi sami će korigovati greške u tekstu, tim pre što pravila ortografije postaju sve blaža. Što se tiče tužnih tendencija, dovoljno je navesti primer prošlogodišnjeg anketiranja američkih brucoša. Ispalo je da većina mladih Amerikanaca smatra da je Betoven ime psa, a Mikalanđelo – naziv kompjuterskog virusa.

Psiholozi podsećaju da je naš rukopis vizit-karta. On svedoči o potencijalu inteligencije i estetskom potencijalu svog vlasnika.Teško je naći takav potencijal u čoveku koji ne ume da piše.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama